06.07.2022 |
Viure als Pirineus

Preocupació en el sector agrari pirinenc pel retard en el pagament de l'ajut de muntanya

En un article d'opinió anviat a aquest mitjà, el responsable d'Unió de Pagesos a l'Alt Urgell, Joan Guitart, reclama a l'administració catalana que pagui l'ajut de muntanya i critica la posició del sindicat ASAJA en aquest tema.

jguitart
Joan Guitart, responsable d'Unió de Pagesos a l'Alt Urgell.
Preocupació en el sector agrari pirinenc pel retard en el pagament de l'ajut de muntanya

Segons diu Joan Guitart, "en el seu moment vàrem posicionar-nos mitjançant el manifest de muntanya i ja vàrem reivindicar el full de ruta que calia seguir. Moltes de les coses recollides i escrites encara són plenament vigents, altres ja les hem aconseguit millorar, com per exemple gairebé doblar l’ajut de muntanya l’any 2010, però el que està clar és que tenim un ideari amb un objectiu: millorar la qualitat de vida de la pagesia i la ramaderia de les zones de muntanya".

Tot i això, el dirigent d'Unió de Pagesos afegeix en la seva carta que "des del comitè de seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), en el qual hi participen totes les organitzacions agràries representatives, ens van informar de que no hi hauria suficient pressupost per pagar íntegrament l’ajut de muntanya del 2014. Aquesta reducció va començar amb el conseller Pelegrí, i com Unió de Pagesos no hi vàrem estar d’acord, dins del termini establert vàrem fer contrapropostes per tal de que es pogués arribar a pagar tot. Hem tingut dues reunions bilaterals amb el nou conseller, i més de dos cops hem defensat un canvi en les prioritats pressupostàries, ja que era possible i és possible pagar tot l’ajut".

"El passat 15 de agost hi va haver una mobilització a muntanya on es mostrava un cop més la preocupació pel pagament de l’ajut, i sembla que n’hi tornaran a haver. Tot el que vagi en aquesta direcció és positiu, però el que a mi personalment em deixa atònit és que al capdavant hi surti el dirigent d’ASAJA, i dic això perquè algú hauria de preguntar per què la resta d’organitzacions agràries s’ho van empassar, no proposant res al comitè de seguiment del PDR. Per què no van fer propostes per tal de que es pogués pagar tot l’ajut, algú té ara un altre interès i vol utilitzar els ramaders de muntanya?", assegura Guitart. "Prou de demagògies; l’ajut de muntanya és molt important, i això ja li hem traslladat al conseller actual. Cal tenir-ho com una  prioritat. Ja hem patit una sequera aquest any. Ara n’hem de patir una altra?", conclou el sindicalista.

Preocupació en el sector agrari pirinenc pel retard en el pagament de l'ajut de muntanya
Comentarios