PATRIMONI

El Pont de Suert, Rialp, Tremp i Lles de Cerdanya, els municipis més afectats per les immatriculacions

El Bisbat d’Urgell només reconeix irregularitats en el procés d’immatriculació d’una cinquantena de béns
.
photo_camera Edifici del Palau Episcopal a la Seu d'Urgell / laseu.cat

Cinquanta dels 1.542 béns que va immatricular la diòcesi d'Urgell entre els anys 1998 i 2015 no són de la seva propietat. La Conferència Episcopal Espanyola va assegurar dilluns que hi havia errors en l’adjudicació de propietat a l’Església en 965 casos, dels quals 50 corresponen al Bisbat d'Urgell, ja que no els consta que estiguin immatriculats al seu nom.

El Pont de Suert (88 béns immatriculats), Rialp (69), Tremp (53), i Lles de Cerdanya (50) són els municipis pirinencs més afectats per les immatriculacions de l'Església. Segons el Bisbat d’Urgell, cinquanta són casos en què falten dades per poder identificar-los, dos que tenen altres titulars i tres que van ser adquisicions per mètodes diferents. Així, per exemple, entre els béns que falten dades per identificar hi ha la capella deth Roser de Mon de Vielha o la rectoria de Cassibrós, que té altres propietaris.

Comunicat del Bisbat d'Urgell

El Bisbat d'Urgell puntualitza el llistat de béns immatriculats per l'Església publicat pel govern espanyol. Segons el comunicat que ha fet públic aquest dimarts a última hora del vespre, el bisbat va immatricular legalment, "i ara el Govern així ho reconeix", 1.542 béns (esglésies, rectories, ermites, camps rurals) "dels quals no hi ha cap dubte sobre la propietat de l’Església, mantinguda des de segles". No obstant, a banda hi ha 50 béns atribuïts en el llistat al Bisbat d’Urgell, dels quals falten dades per a la seva correcta i completa identificació, per la qual cosa, caldrà una ulterior informació cadastral.

D'altra banda, continua, consten cinc béns que per error de la llista del govern s’atribueixen al Bisbat d’Urgell:  dos ja tenen altres propietaris i tres van ser adquirits per mètodes diferents a la immatriculació. 

"Volem remarcar que no es tracta, doncs, d’un llistat de béns a retornar per part de l’Església", destaquen, "sinó d’un llistat amb les incidències i errors en la relació original" del govern. Conclou la nota informativa que d’ençà que al juliol del 2020 la Generalitat de Catalunya va fer públic el llistat detallat de béns immatriculats per l’Església Catòlica a Catalunya, el Bisbat d’Urgell ha rebut una única reclamació d’un privat, que no ha tingut recorregut legal, asseguren.

UP i l’Associació de Micropobles reclamen el retorn de tots els béns immatriculats irregularment

Unió de Pagesos i l’Associació de Micropobles de Catalunya denuncien l’incompliment que el PSOE i Unidas Podemos han fet del seu programa electoral en relació a les immatriculacions de béns per part de l’Església. El sindicat i l’associació alerten que els llistats de béns immatriculats elaborats pels governs català i espanyol són incomplets i que oculten la dimensió real d’aquesta problemàtica, reflectint tan sols una part dels béns adjudicats irregularment a favor de l’Església. De fet, ambdues parts denuncien que en el llistat de 34.961 béns que el govern central va entrar al Congrés no s’hi reflectien les immatriculacions fetes entre els anys 1947 i 1998, motiu pel qual la xifra real s’estima molt superior. En aquest sentit, les entitats reclamen a l’Administració que es dugui a terme un recompte més exhaustiu i que tingui en compte les propietats inscrites irregularment entre els anys 1947 i 2015 i que publiqui finalment les notes simples del registre de la propietat relatives a aquests béns.