MEDI AMBIENT

La població de voltor negre arriba als 66 exemplars al Prepirineu, la xifra més alta mai registrada

El 2019 s'han assolit les 20 parelles i han nascut deu polls, segons l'informe del programa de reintroducció de l'espècie
Pla mitjà de personal expert de TRENCA i GREFA prenent dades dels polls. Imatge facilitada pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el 7 d'octubre de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Experts de TRENCA i GREFA prenent dades dels polls/Territori i Sostenibilitat

La població de voltor negre (Aegypius monachus) al Prepirineu català ha assolit xifres rècord, segons l'últim informe elaborat en el marc del seguiment dut a terme dins del programa de reintroducció d'aquesta espècie a Catalunya. Concretament, aquest 2019 s'han registrat 66 exemplars a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que l'any passat. Així, la població es manté, tot i que la colònia s'ha vist afectada per la desaparició de cinc exemplars i la mort d'un poll nascut el 2018. Pel que fa al nombre de parelles, també s'ha assolit el màxim històric, amb 20 al final de l'època reproductora de 2019. D'aquestes, cinc s'han format de nou aquesta temporada de cria i quinze ja existien al principi de temporada.

Del total dels 66 exemplars, 32 són reintroduïts, 25 han nascut a la colònia i nou són d'origen exogen (sis ibèrics i tres francesos). Per edats són 44 adults, vuit immadurs (de tercer i quart any) i catorze juvenils (de primer i segon any). Predominen els adults dins de la colònia, amb un 67% de la població, mentre que es manté el número de juvenils, amb un 21%, i disminueix el número d'immadurs, amb un 12%. Alguns exemplars fixats han passat a ser flotants, ja que s'han dispersat de la zona de l'àrea de reintroducció. Per sexes, existeix encara un desequilibri, amb 33 mascles, 27 femelles i sis de sexe desconegut. Això fa que els mascles, en no trobar parella, no es quedin a la colònia i acabin marxant a buscar-la en un altre lloc.

Des de fa 12 anys, el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus esta promogut per la Generalitat de Catalunya

Mentre, del total de parelles, se n'han reproduït catorze, i han nascut deu polls. D'aquests, cinc han desaparegut del niu i cinc més han volat. Tanmateix, enguany, els polls han presentat condicions de pes i desenvolupament desfavorables, amb un índex d'èxit reproductor de 0,36%, dels més baixos des de 2015. Els voltors negres de la colònia de Boumort utilitzen principalment dos punts d'alimentació suplementària dins de la vall de Carreu, el punt d'alimentació especifica (PAE) i suplementària (PAS) de Boumort, i quatre a la perifèria (Siall, Buseu, Alinyà, Lleras).

parella voltors negres gencat
(Una parella de voltors negres/gencat.cat)
Un pont dins d'Europa

Des de fa 12 anys, el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus esta promogut per la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i el de Territori i Sostenibilitat). GREFA i TRENCA participen amb l'assessorament i execució del projecte, conjuntament amb el personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L'Obra social “la Caixa” (via conveni amb la Generalitat de Catalunya) i REE participen de manera destacada en el finançament del projecte.

El seguiment de la colònia ha permès recollir una gran informació any rere any, convertint la colònia de Boumort en una de les poblacions de voltor negre més estudiades d'Europa. Precisament, enguany s'han marcat amb emissors GPS/GSM els 5 polls volats i als 2 polls alliberats per hàcking. Aquest seguiment constant ha permès constatar les dispersions d'exemplars de la colònia prepirinenca cap a altres colònies de la península Ibèrica i francesa, així com les visites d'exemplars de fora. Això confirma que es reforça l'establiment a Catalunya d'un pont demogràfic per a l'espècie dins d'Europa, fet que ja es va començar a evidenciar en anys anteriors