TROBADA EMPRESARIAL AL PIRINEU

Pere Aragonès qualifica d’“injustificable” l’incompliment de les inversions per part de l’Estat a Catalunya

Aragonès defensa des de la Trobada Empresarial de la Seu d'Urgell les oportunitats de les comarques del Pirineu.
Aragonès Trobada al Pirineu 2022 Ruben Moreno
photo_camera Pere Aragonès, president de la Generalitat, intervenint a la Trobada Empresarial al Pirineu / Rubén Moreno

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha impartit aquest matí la conferència inaugural de la 33a Trobada Empresarial al Pirineu, en la qual ha fet referència al conflicte polític “motivat per la incapacitat de l’Estat espanyol de donar resposta a la ciutadania de decidir lliurement el futur del país”. Respecte al dèficit d’inversions a Catalunya, ha assegurat que “l’incompliment reiterat dels darrers anys, amb xifres absolutament inexplicables, són injustificables: ens hi va la competitivitat, l’economia i la qualitat del nostre país”. Aragonès ha assegurat que “el temps de les paraules ja ha passat. Ara és hora de l’execució i dels compliments”.

Davant l’empresariat català i entenent el sentiment que en ocasions les comarques del Pirineu no han estat ben ateses, el president de la Generalitat ha proposat l’impuls d’un pla de desenvolupament dels Pirineus amb objectiu 2030 per evitar-ne el despoblament, diversificar-ne l’economia i impulsar la reindustrialització verda i digital amb l’impuls de l’hidrogen verd, una de les energies de futur. Un pla, ha destacat, que vagi “més enllà de legislatures per arribar al 2030 amb un desenvolupament econòmic i social amb millors condicions de les actuals” i ha posat com a exemple de l’ambició transformadora del Govern el desplegament dels serveis territorials de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran.

Els Jocs d’Olímpics d’Hivern, una oportunitat de país

Respecte la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern el 2030, Aragonès ha remarcat que “cal comptar amb la ciutadania d’aquestes comarques, oferint-los la capacitat de decidir lliurement sobre l’oportunitat de celebrar-lo”. El president ha ressaltat que la celebració d’aquesta cita esportiva “contribuirà al desenvolupament i progrés del territori, amb infraestructures sostenibles i necessàries per a aquestes comarques que suposin una millora per a la ciutadania”.

cef25c82-cbfd-4136-805a-41ab8c5f7add
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la 33a Trobada Empresarial al Pirineu / Marta Lluvich

Aragonès s’ha mostrat convençut que “és una oportunitat per al territori que no podem deixar escapar, i també per a tota Catalunya”. Ha subratllat que “estem preparats per organitzar-los i per presentar un projecte sostenible”. A més, ha afegit que la col·laboració amb el Comitè Olímpic Espanyol ha estat honesta i s’ha mostrat confiat que així seguirà essent.

Durant la seva intervenció, el president ha fet balanç de l’acció de govern des de l’inici de legislatura, posant de relleu el fet de comptar amb uns pressupostos operatius enfocats a la recuperació econòmica, la inversió rècord en polítiques d’ocupació, la internacionalització de Catalunya amb l’obertura de noves delegacions o la gratuïtat del darrer curs a la llar d’infants, entre d’altres. El president també ha fet referència als projectes estratègics relacionats amb els fons Next Generation -com l’aliança entre Intel i el Barcelona Supercomputing Center-, l’aposta per l’hidrogen verd per afrontar la transició energètica, o haver augmentat en un 34% l’oferta de Formació Professional.

Cas d’espionatge: transparència i responsabilitat, claus per recuperar la confiança

Durant el torn de preguntes i respecte la relació amb el govern espanyol, Aragonès ha fet referència al cas d’espionatge i ha insistit que cal aclarir qui va ordenar-lo, amb quina voluntat i si estava autoritzat. Ha afirmat amb contundència que, davant d’aquest cas, tothom hauria de sortir a defensar els drets individuals i ha afegit que “si no som ferms en aquesta defensa s’obren les portes a que afecti a molta més gent”. El president de la Generalitat de Catalunya ha assegurat que no pot ser optimista amb la restauració de la confiança amb el govern espanyol després del cas d’espionatge i ha incidit que la transparència i assumir responsabilitats són imprescindibles per restituir-la.

edc0e014-573d-4eae-9eeb-38aa5471d7d0
El president Pere Aragonès amb l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, i el president de la Trobada, Josep serveto / Marta Lluvich

Preguntat per l’impost de successions, ha defensat que és imprescindible per garantir la igualtat d’oportunitats i ha manifestat que per reduir la desigualtat “necessitem instruments de redistribució: són imprescindibles per mantenir un cert nivell de cohesió social al nostre país”.

Innovació i sostenibilitat, a l’ADN de les empreses

Per la seva banda, Josep Serveto, president de la Trobada Empresarial al Pirineu, ha explicat que la cimera va néixer amb l’objectiu de “proporcionar un altaveu als reptes econòmics, socials i geopolítics d´actualitat i més rellevants”, abordant al llarg de les jornades els reptes i desafiaments als quals ha de fer front el teixit empresarial. “Per això, enguany la innovació i la sostenibilitat han de tenir un lloc destacat, perquè no es pot entendre que una empresa que aspiri a créixer no incorpori aquests dos conceptes en l´ADN de la seva organització”, ha remarcat.

“Créixer adoptant noves vies sostenibles serà clau per garantir una coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, però a la vegada les empreses han de focalitzar-se en innovar per ser més eficients, diversificar i oferir nous productes i serveis”, ha destacat Josep Serveto. “Però sempre de forma sostenible garantint un equilibri entre creixement econòmic, respecte cap al medi ambient i benestar de la societat”, ha afirmat.

b21b483f-e35f-4c27-bc57-c49cfb1dfcbd
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la 33a Trobada Empresarial al Pirineu / Marta Lluvich

En relació amb el context econòmic actual, “tremendament incert”, el president de la Trobada ha assenyalat que ve determinat per diversos factors, com la recuperació post-pandèmia, l’increment dels preus, l’augment del tipus d’interès, entre d’altres. De cara al futur, Josep Serveto considera que són tres les senyals que serviran per avançar una recessió o alentiment del creixement econòmic mundial: “una correcció de les bosses de valors, la correcció del preu de les matèries primeres després d’alces continuades, i l’alça del tipus d’interès que dificulti la situació financera”.

Per la seva banda, l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, ha aprofitat per oferir una mirada autocrítica cap a les institucions i les ha instat a “ajudar al teixit empresarial per garantir un retorn clau per al progrés del territori i la societat en general”. L’alcalde ha reiterat el valor d’acollir un esdeveniment de referència com la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d’Urgell expressant la voluntat que aquesta col·laboració perduri.

comentaris