13.08.2022 |
Viure als Pirineus

EDUCACIÓ

Ramon Besora impulsa la Passejada poètica i musical pel Camí de les Fonts de Peramola

Ramon Besora va explicar cadascun dels vint-i-un plafons que contenen els versos dels seus quatre llibres de poesia per a infants.
Passejada poètica Peramola 2
Passejada poètica i musical pel Camí de les Fonts de Peramola
Ramon Besora impulsa la Passejada poètica i musical pel Camí de les Fonts de Peramola

El passat 27 d’octubre, a Peramola (Alt Urgell), es va celebrar i gaudir d'una Passejada poètica i musical pel Camí de les Fonts, en companyia d’un grup de mestres de la comarca. L'activitat va estar guiada pel peramolí Ramon Besora, promotor, activista, amant de la natura i creador de les poesies que es troben pel camí.

Aquell dissabte d'octubre feia un matí fred i alguns núvols apuntaven pluja, però el sol va aparèixer i acompanyà el seguici durant tota la passejada. Va ser una jornada tardorenca d'una bellesa pletòrica, envoltats de la natura desbordant. Els participants caminaven pel terra encatifat de fulles dels colors de la tardor i escoltaven la piuladissa incessant d'ocells i la remor del rierol que acompanya tota l'estona el camí. L’expressió 'viure la poesia', va prendre el seu veritable sentit.

Passejada poètica Peramola 1

Ramon Besora va explicar cadascun dels vint-i-un plafons que contenen els versos dels seus quatre llibres de poesia per a infants. Els assistents van poder escoltar i gaudir de 33 poemes extrets de «Zoo de paraules», «Les oques van descalces», «Laberint roig» i «No tinc por!» i a cada plafó que explicava el mateix autor i que es podien llegir, s’associava un codi QR amb el poema cantat per diferents artistes. Besora, destaca la importància que la poesia té en l’educació: “la poesia és el llenguatge de la comunicació essencial per als infants, convida a la cançó, al ritme, al joc, desvetlla nous estímuls, causa plaer i potencia la capacitat de meravellar-se”.

Una passejada molt recomanable per realitzar en família i també amb grups escolars. Precisament, l’alumnat de quart de primària de les escoles de l'Alt Urgell faran aquesta passejada poètica i musical durant aquest curs. Una magnífica iniciativa que ja va veure la llum el juliol passat al municipi de Térmens, (Noguera), sota el títol de 'Passejada poètica musical en família per la vila de Térmens', amb un recorregut més urbà.

Passejada poètica Térmens(Foto: Ramon Besora explica el recorregut de la 'Passejada poètica musical en família per la vila de Térmens' /termens.cat)

Recursos pedagògics i didàctics

En acabar el recorregut pel camí de les Fonts de Peramola, Ramon Besora va organitzar una sessió de treball on es van oferir diverses idees per aprendre a escriure, a llegir i a estimar la poesia. Una senzilla però veritable masterclasse per fer entendre com és de misteriosa i alhora transparent la poesia i com ajuda a comprendre el mon que ens ha tocat viure. Els assistents van gaudir moltíssim veient algunes de les experiències que durant la seva trajectòria com a mestre, editor, conferenciant i escriptor li han permès tenir una mirada elevada d’aquesta eina poderosa que és la poesia. Abans de donar per acabada la jornada, el mestre peramolí va passar a tots els participants un dossier amb idees per treballar l’itinerari a través del joc i emprant els cinc sentits.També va fer esment a un magnífic treball elaborat per Margarida Prats sobre el llibre “Zoo de paraules” i que es pot descarregar al web del Departament d’Educació. Forma part del programa “Gust per la lectura 2021-2022”. Conté una extensa guia didàctica i el quadern per a l’alumnat que es pot trobar als següents enllaços:
Dosssier per al mestre:
https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/epergam/web/fitxa.jsp?id=18538165
quadern de l’alumnat:
https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/epergam/web/fitxa.jsp?id=18538299

Ramon Besora impulsa la Passejada poètica i musical pel Camí de les Fonts de Peramola
Comentarios