SALUT

El Parlament insta el Govern a crear la delegació de Salut i Gerència del CatSalut a l’Alt Pirineu

La moció presentada pel PSC-Units s'ha aprovat per unanimitat
Foto1
photo_camera La consellera de Salut, Alba Vergés, amb l'alcalde Puigcerdà, Albert Piñeira, i la delegada del govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós/ACN

El Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dijous una moció presentada pel PSC-Units que demana al Govern que estableixi una delegació de Salut i Gerència del CatSalut a l'Alt Pirineu perquè és l'única vegueria catalana que no en disposa.

El text, que ha rebut el vot favorable de tots els grups parlamentaris, també insta a establir nous mecanismes de col·laboració entre els centres de referència i els assistencials per tal que els especialistes es puguin desplaçar uns dies determinats i donar cobertura "des de la proximitat", evitant així que siguin els pacients qui s'hagin de moure pel territori. La moció sobre la cobertura del servei públic de salut a l'àmbit rural constata la "despoblació, empobriment i envelliment que pateixen moltes comarques" i reclama un projecte per posar-hi remei.

Desconcentració dels serveis de la Generalitat a l'Alt Pirineu

Amb el desplegament del nou govern de la Generalitat, el setembre del 2018 el Servei Català de la Salut (CatSalut) va nomenar Divina Farreny nova gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, per tant, un càrrec de caràcter provincial. D'aquesta manera, l'Alt Pirineu patia una altra reculada en el seu reconeixement institucional i polític i la consellera de Salut Alba Vergés (ERC) mantenia el desplegament 'provincial' del seu departament. Cal recordar que el 2007, la consellera de Salut, Marina Geli, va nomenar el Dr. Victorià Peralta, gerent de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran.