PARLAMENT

El Parlament insta la Generalitat a dotar l'Ajuntament de la Seu de la partida per a la nova residencia

La Comissió de Drets Socials ha aprovat la Proposta amb els vots favorables de tots els grups parlamentaris, excepte ERC que s’ha abstingut.
Residència la Seu Parlament 3
photo_camera Judith Alcalà, diputada del PSC, ha presentat la proposta favorable a la residència de la Seu d'Urgell / parlament.cat

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres una Proposta de Resolució que insta la Generalitat a "dotar l'Ajuntament de la Seu d'Urgell d'una partida pressupostària adient per permetre la construcció d'un equipament per a l'atenció a la gent gran de la comarca de l'Alt Urgell, amb places residencials, pisos tutelats o amb serveis, places de centre de dia i atenció domiciliària". El text, segons la informació recollida per Ràdio Seu, també demana al Govern de "concertar, amb l'entitat que gestioni l'esmentat equipament, les places segons les necessitats del territori, tant de places residencials com de pisos tutelats i de centre de dia".

El text, que a nivell general demana la construcció del reivindicat nou equipament residencial de la Seu, ha tirat endavant amb els vots favorables del PSC-Units, Junts, En Comú Podem i Vox, mentre que ERC s'ha abstingut. El document l'havien presentat, amb transaccions, els portaveus del grup socialista, Raúl Moreno, i de Junts, David Saldoni, a la Comissió de Drets Socials de la cambra.

La diputada del PSC per Lleida, Pirineu i Aran Judith Alcalà ha afirmat que "la nova residència pública de la Seu d’Urgell és una necessitat urgent i justa per a la seva gent gran, que han de tenir garantit el seu benestar". Alcalá ha recordat que “tant la Seu com tota la comarca de l’Alt Urgell registra un índex d’envelliment del 25% per damunt la mitjana catalana, i només es disposa d’unes 85 places residencials, que a més no són públiques", i hi ha afegit que "aquesta situació suposa problemes i dificultats tant pel que fa a desplaçaments com a efectes econòmics a moltes famílies de l’Alt Urgell". Per tot plegat, segons la parlamentària socialista, "ara no hi ha cap excusa perquè el Govern de Catalunya compleixi i aporti la part que li correspon perquè la nova residència de la Seu sigui una realitat ben aviat".

Residència la Seu Parlament
La diputada d'ERC, Najat Driouech Ben Moussa ha defensat l'abstenció a la residència de la Seu d'Urgell / parlament.cat

En el mateix debat, el diputat urgellenc Jordi Fàbrega ha explicat que "el percentatge de majors de 65 anys a l'Alt Urgell és del 22,4%, quan a Catalunya és del 19,29%, i l'índex d'envelliment a l'Alt Urgell és de 182 mentre a Catalunya és de 131". Fàbrega hi ha afegit que, malgrat això, a data d'avui a la comarca només hi ha 14 places públiques de residència, mentre que la resta són privades (a Oliana n'hi ha 70 d'aquest tipus). El també vicealcalde de la Seu d'Urgell en funcions ha esmentat igualment les 3.792 signatures que la plataforma pro-residència va recollir aquest any passat per demanar aquest equipament, cosa que demostra el clam i el consens existent a la ciutat i a l'Alt Urgell per demanar es construeixi. Pel que fa al paper de l'Ajuntament urgellenc, ha explicat que ja s'hi ha començat a treballar mitjançant la previsió d'ampliar les places de l'actual residència de la Fundació Sant Hospital, per passar de les 14 places actuals a 60 amb el suport de la Diputació de Lleida i els fons Next Generation. Tot i això, Fàbrega recorda que també és necessari construir el nou centre de serveis.

Residència la Seu Parlament 2
Jordi Fàbrega, diputat de Junts, ha defensat la proposta favorable a la residència de la Seu d'Urgell / parlament.cat

Jordi Fàbrega ha esmentat que l'Ajuntament de la Seu ja disposa dels terrenys on ubicar aquest equipament i disposa d'un pre-projecte, amb un pressupost d'uns 7 milions d'euros, dels quals 3 milions s'han pactat amb el Govern espanyol, quan ERC va negociar l'aprovació dels pressupostos estatals d'enguany, i 3 milions més han de venir de la Generalitat, mentre que el consistori hi aporta el milió restant. En aquest punt, el parlamentari pirinenc ha recordat la "sorpresa" que els va causar el fet que aquests 3 milions no fossin inclosos a la recent negociació dels pressupostos de la Generalitat per part d'ERC, el PSC i En Comú Podem, i que tampoc no s'acceptés l'esmena en què Junts demanava esmenar aquest oblit. Per això, Fàbrega veu necessari presentar ara aquesta proposta de resolució per tal que el Govern es comprometi amb aquesta partida.

A aquesta aprovació també s'hi ha referit aquest dimecres a Ràdio Seu el portaveu de Compromís X La Seu, Joan Barrera, que ha recordat que "el govern de l’Estat ha destinat 3 milions d’euros per a la construcció de l’equipament residencial, en els pressupostos aprovats per enguany", i entén que "ara és la Generalitat la que ha de fer una aportació similar per tal de fer realitat d’una vegada aquest equipament tan necessari". Barrera, que la setmana vinent esdevindrà probablement el nou alcalde de la Seu, ha reiterat que “no és de rebut que la nostra gent gran es vegi obligada a anar a residències fora de la Seu, com Oliana, Bellver o Lleida", perquè "és perjudicial per a la seva qualitat de vida", i ha avançat que des de l'Ajuntament vol "impulsar l’estudi tècnic per a fer-la possible, en els primers 100 dies de mandat".