TROBADA EMPRESARIAL AL PIRINEU

Aragonès diu a la Trobada Empresarial al Pirineu que un govern en minoria es guanya l'estabilitat "cada dia"

El president de la Generalitat de Catalunya ha inaugurat avui la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d'Urgell

Aragonès Trobada al Pirineu 2023 1
photo_camera El president Pere Aragonès inaugurant la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell / Marta Lluvich

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest dijous en la necessitat d'esgotar el mandat a Catalunya, tot argumentant que no hi ha hagut una legislatura sencera des de l'any 2010. "Al 2025, la ciutadania que voti i decideixi si ens ha de retirar la confiança", ha refermat. Des de la Seu d'Urgell, on ha inaugurat la 34a Trobada Empresarial al Pirineu, ha dit que en un context de minoria parlamentària l'estabilitat es guanya "cada dia" arribant a acords. Quant a l'aposta per la reindustrialització, ha indicat que s'ha protegit "la política industrial" de la incertesa política que generen unes eleccions com les del 23-J, tot detallant que s'ha assolit un pacte nacional amb els grups parlamentaris, patronals i sindicats.

Aragonès creu que cal aconseguir grans acords en els temes més "fonamentals" i ha defensat aprofitar l'escenari polític que surti dels comicis generals per "afavorir aquesta estabilitat parlamentària". Així, ha assegurat que cal estat "preparats" per defensar "amb fermesa" els interessos del país, com ara a la taula de diàleg. "Si a l'altra banda ara arrossegaven els peus, ens podem trobar algú que directament ni mou els peus", ha afirmat.

Aragonès Trobada al Pirineu 2023 2
El president Aragonès amb Francesc Viaplana, i Josep Serveto / Marta Lluvich  

El president del Govern també ha dit que hi ha projectes que no es poden aturar, a més de compromisos derivats dels pressupostos de l'Estat, com ara les inversions plurianuals previstes a l'Eix Pirinenc. En aquest sentit, ha explicat que aquests treballs han de permetre fer una "posada al dia" de la carretera N-260 i ha recordat que són unes obres "llargament reivindicades".

Aposta per la desestacionalització del turisme

Pel que fa a l'Estratègia del Pirineu de cara a l'any 2030, ha citat els diversos àmbits de treball previstos, els quals passen, entre d'altres, per l'habitatge a preu assequible, l'ampliació de l'oferta universitària i de formació professional, avançar en la gestió forestal sostenible i un model propi de mobilitat en transport públic. També per fomentar el relleu generacional al sector primari, apostar per promoure el territori com un espai esportiu a cel obert, desenvolupar al màxim l'energia verda i redefinir el model de turisme. En aquesta darrera qüestió, ha defensat la seva desestacionalització, tenint en compte que hi haurà menys neu.

D'altra banda, en termes econòmics, ha valorat amb optimisme l'evolució de l'economia catalana i del mercat laboral. "A Catalunya mai havien treballat tantes persones com treballen avui", ha assegurat. Així, ha dit que cal assolir més qualitat, solidesa i garanties de continuïtat en aquest àmbit i que tot plegat ha de "donar confiança i seguretat" per afrontar "reptes i incerteses". Finalment, ha indicat que és imprescindible "no repetir errors" com ara el model de creixement de fa dues dècades, que ha titllat de "desequilibrat".