ENTORN NATURAL

El Parc Natural de l’Alt Pirineu instal·larà un mirador panoràmic i astronòmic al Port del Cantó

El PNAP i els ajuntaments de Soriguera, Montferrer i Castellbò i les Valls d'Aguilar engeguen un projecte de restauració i ordenació d'aquest espai, a cavall entre l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà.
Port del Cantó 1
photo_camera El Port del Cantó, a l'eix pirinenc, entre l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà / FS

El port del Cantó, un espai actualment força degradat per la circulació i aparcament dels vehicles sense cap ordre ni concert, experimentarà ben aviat una transformació positiva. Aquesta setmana, la direcció del Parc Natural de l'Alt Pirineu s'ha reunit amb representants dels ajuntaments de Soriguera, Montferrer i Castellbò i les Valls d'Aguilar per definir els objectius del projecte de restauració i ordenació d'aquest espai, a cavall entre l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà.

Port del Cantó 2
Zona d'aparcament i esbarjo del Port del Cantó / FS

El projecte inclourà la creació d'un mirador panoràmic i astronòmic per posar en valor el paisatge transcomarcal i l'excel·lent qualitat del cel fosc present del futur Punt de Referència de la Qualitat Lumínica del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

El director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga Lujan, ha explicat a VIURE ALS PIRINEUS que actualment tota l'esplanada de dalt del Port del Cantó està totalment erosionada, els vehicles, cotxes i furgonetes, estacionen on volen, ocupant fins i tot espais de pastura del bestiar. L'altre gran impacte de la zona són les deixalles, assegura Garriga. Segons el direcyor del PNAP, la gent després de fer pic-nic, omple les papereres fins dalt de tot i un cop plenes deixen les restes al terra i el vent s'encarrega d'escampar-les per tota la natura. L'actuació que es vol portar a terme té dos objectius: D'una banda, posar ordre a la zona d'aparcament, amb senyalitzacions ben clares, i de l'altra, a tota la zona on es prohibirà l'estacionament de vehicles. restaurar-la amb terra nova i llavors i recuperar les pastures actualment degradades. Pel que fa a les deixalles, Marc Garriga diu que cal eliminar totes les papereres i contenidors i posar indicadors molt clars on s'informi d'on es troben els punts de recollida de deixalles més pròxims.

Posar en valor tota la zona

L'altre gran objectiu que persegueix aquesta actuació al Port del Cantó consisteix a posar en valor tota la zona des d'un punt de vista ecoturista i natural. Ho faran posant senyalitzacions informatives amb una cartellera ben definida, amb un mapa on s'explicarà què és el Port del Cantó i es detallaran diferents itineraris, la flora i la fauna de la zona, així com pautes de comportament. Per altra banda, a 200 metres del Port del Cantó, seguint la pista que porta a les Comes de Rubió, hi ha un turó des d'on es pot veure perfectament Rubió a una banda i la Serralada del Cadí, a l'altra, i fins i tot el massís del Turbón, a la Ribagorça aragonesa. Aquest és un indret extraordinari per situar-hi un mirador panoràmic minimalista i integrat a l'entorn, assegura Garriga. La idea és que aquest mirador no sigui únicament de dia, sinó que també ho sigui de nit i faci la funció de mirador astronòmic. El mirador incorporarà un plafó en forma de roda que assenyalarà el dia de l'any i l'hora, des d'on es podran veure les constel·lacions i observar la qualitat del cel fosc que, segons Marc Garriga, des d'aquell punt és perfecta.

20220223_125445
Pista d'accés a les Comes de Rubió des del Port del Cantó / FS

El mirador astronòmic estarà preparat per a les necessitats dels Guies del Parc Natural per poder organitzar activitats d'astronomia guiada. El mirador incorporarà un espai per situar els telescopis, una taula per posar el material i un banc semicircular amb el respatller una mica inclinat per poder observar còmodament el cel.

Punt de referència i àrea d'influència de protecció lumínica 

Ara fa un any, més d'una quarantena de persones van fer aportacions, en el marc de la primera fase del procés participatiu organitzat pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, per dissenyar el pla d'accions per posar en valor i conservar la qualitat acústica i lumínica d'aquest espai natural. L'actuació s'emmarca dins del projecte que el parc natural impulsa des de fa tres anys per a obtenir el distintiu de Punt de referència i àrea d'influència de protecció lumínica i de Zona d'especial protecció de la qualitat acústica que atorga la Generalitat.

Protecció lumínica PNAP
El Parc Natural de l’Alt Pirineu impulsa la creació d'un mirador panoràmic i astronòmic al Port del Cantó /PNAP

Des del parc natural han indicat que es tracta de dos distintius que han de servir de revulsiu per al territori, en tant que reconeixen, d'una banda, l'excel·lència del seu cel nocturn, i de l'altra, la baixa contaminació acústica, en la línia del lema de la Vall Ferrera "Aquí es pot escoltar silenci". Així, la seva obtenció servirà per a posicionar el territori del parc com un referent en qualitat acústica i lumínica, i per atraure més turisme sostenible amb la realització d'activitats que posin en valor el cel fosc estrellat de qualitat i poder escoltar els sons de la pròpia natura.

El 2023 s'executarà l'obra amb pressupost del PNAP

Garriga ha explicat que enguany es redactarà el projecte tècnic de tota aquesta actuació, que haurà de ser revisada i aprovada pels plenaris municipals dels Ajuntaments de Soriguera, Montferrer i Castellbò i les Valls d'Aguilar. La Direcció General d'Urbanisme de la Generalitat haurà de donar llum verda i l'administració estatal també haurà de donar-hi el vist-i-plau, perquè la carretera N-260 és de la seva titularitat, L'any que ve s'executarà l'obra amb recursos presupostaris del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

El director del Parc Natural ha explicat que la construcció del mirador astronòmic va encaminada a l'obtenció del distintiu de Punt de referència i àrea d'influència de protecció lumínica. Segons Garriga, aquest procediment està força avançat i a hores d'ara ja ha finalizat el procés participatiu i el Pla d'Acció que contempla diverses accions, una de les quals és el mirador astronòmic. Dimecres passat, la Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu va aprovar les línies principals i els objectius i en un parell de setmanes sortirà publicada la resolució prèvia del Punt de Referència i àrea d'influència de protecció lumínica. Finalment, serà la Generalitat qui l'haurà d'aprovar de manera definitiva. Es tracta de posar en valor allò que ja tenim, assegura Marc Garriga.