30.06.2022 |
Viure als Pirineus

ENTORN NATURAL

El Parc Natural del Cadí Moixeró fa una crida al civisme i al respecte a l'entorn natural

La setmana passada algú va serrar el pal direccional de la Ruta del Trencapinyes, de més de 3 metres, que hi ha al Parc Natural del Cadí Moixeró.

Parc Natural Cadí Moixeró 2
El pal direccional de la Ruta del Trencapinyes a terra serrat/PNCM
El Parc Natural del Cadí Moixeró fa una crida al civisme i al respecte a l'entorn natural

Aquesta setmana passada, algú va serrar el pal direccional de la Ruta del Trencapinyes de més de 3 metres. Amb aquest acte incívic no només malmeten una infraestructura pública, sinó que posen en risc a les persones, sovint famílies amb nens, que fan aquesta ruta, i que en condicions adverses podrien perdre el camí i convertir una agradable passejada en un problema de seguretat. 

Des del Parc Natural del Cadí-Moixeró, s'ha fet una crida perquè tothom sigui respectuós amb l’entorn natural i les infraestructures del parc, "ja que són de totes i tots".

Incivisme a la muntanya

El turisme té una cara amable i una de negra. Només cal veure el que passa a Barcelona on l'increment constant de visitants s'ha convertit en una de les primeres preocupacions dels veïns de la ciutat. El turisme com a gran font de recursos econòmics però també com a font de maldecaps per als veïns d'una ciutat que es veuen impotents davant l'arribada massiva de milers de ciutadans d'arreu del món i tot el que això comporta.

Al Pirineu creix la preocupació entre els gestors dels espais naturals de la regió davant l'increment d'activitats a la natura (sobretot dels mesos d'estiu, però també a la tardor, per exemple, durant la campanya de recollida de bolets).

Els gestors dels espais protegits fan crides, tot sovint, al civisme i a respectar la muntanya.

Cal cercar un equilibri que ajudi a aprofitar i gaudir dels recursos naturals que ens ofereix el ric ecosistema de muntanya però, a la vegada, cal regular aquestes activitats humanes de manera que no suposin un esgotament d'aquests mateixos recursos i una destrucció d'un ecosistema que és fràgil i fàcilment destructible.

No fem un mal ús de la muntanya i com diuen des dels nostres parcs naturals: "Gaudim de la natura amb respecte i estima!".

La Ruta del Trencapinyes

És un itinerari de natura dedicat al trencapinyes, ocell que es caracteritza per tenir el bec corbat i creuat. La ruta transcorre per una pineda de pi negre, a banda i banda del camí. El pi negre és un arbre característic de l'alta muntanya, que presenta una fructificació abundant, més o menys regular, i manté les llavors a les pinyes fins a l'any següent, actuant com a reserva d'aliments. Aquest fet ha permès que el trencapinyes desenvolupi poblacions abundants i d'hàbits sedentaris, en aquests boscos.

A l’inici de l’itinerari hi ha un cartell amb el plànol de la ruta. Al llarg del recorregut hi ha cartells explicatius sobre el trencapinyes i l’ecosistema forestal on viu.
L’itinerari és circular i en un punt del recorregut hi ha un mirador amb taules d’orientació per conèixer les muntanyes dels voltants.

El Parc Natural del Cadí Moixeró fa una crida al civisme i al respecte a l'entorn natural
Comentarios