PROTESTES

Pagesos protesten en diverses marxes lentes de tractors a diferents punts de l'Alt Pirineu

Les mobilitzacions s'han dut a terme a la C-14 a l'Alt Urgell i a la C-13 al Pallars Jussà
Tractorada Tremp 1
photo_camera Marxa lenta de tractors a la C-13 arribant a Tremp / Jordi Peró

Pagesos i ramaders han protestat aquest diumenge a la tarda contra les polítiques agràries en marxes lentes organitzades en diferents punts de la demarcació de Lleida. Les mobilitzacions s'han dut a terme a la C-14 a l'Alt Urgell i a la Noguera i a la C-13 al Pallars Jussà, dificultant la circulació de vehicles i el trajecte de tornada de la població que ha passat el cap de setmana a les comarques de muntanya. Les accions són el preludi de les mobilitzacions que hi ha previstes per a aquest dimarts arreu de Catalunya organitzades per la Plataforma 6-F. Els pagesos també van dur a terme diferents marxes lentes per algunes carreteres catalanes divendres passat com a l'N-230 al Pont de Suert cap a Vielha o a la C-1412b d'Isona cap a Tremp.

Tractorada Tremp 2
Marxa lenta de tractors a la C-13 arribant a Tremp / Jordi Peró 

A causa de les marxes lentes, el Servei Català de Trànsit ha informat de retencions de 6,5 quilòmetres a Ponts (Noguera) en direcció a Lleida, de 2,5 quilòmetres a Bassella (Alt Urgell) i de 4 quilòmetres a la Seu d'Urgell. A la C-13, una quinzena de tractors han fet una marxa lenta al Pallars Jussà entre els municipis de la Pobla de Segur i Palau de Noguera.

Els pagesos exigeixen una reducció de la burocràcia, mantenir el gasoil bonificat i una millora dels impostos i denuncien una competència "deslleial" en relació amb els productes importats. A les reivindicacions, també s'hi sumen les restriccions que el Govern ha aplicat per pal·liar els efectes de la sequera.

Un dels pagesos del Pallars participants en la marxa lenta ha estat Gerard Cardona, que ha apuntat que les protestes finalitzaran quan el Govern vulgui dialogar i ofereixi noves mesures. "Si les coses continuen com fins ara, cada cap de setmana podem estar així", ha dit.