PROTESTES

Els pagesos pirinencs tallen carreteres contra la burocràcia, els alts costos i la situació del sector

A la Seu d'Urgell han tallat l'N-145 i l'N-260, a Sort la C-13 i a Vilaller l'N-230
Tractorada Anserall
photo_camera Marxa lenta de tractors a l'N-145 en direcció a la frontera d'Andorra / Feliu Sirvent

Els pagesos pirinencs tallen carreteres contra la burocràcia, els alts costos i la situació del sector. A la Seu d'Urgell, a les 11.30h, uns setanta tractors ja col·lapsaven la circulació de l'N-145 en sentit Andorra. Prèviament, s'havien concentrat al polígon industrial de la capital de l’Alt Urgell i al barri de Sant Pere, davant del bar La Ballena, a l'N-260. La tractorada arribava des d'Oliana i des de la Cerdanya a través de l'N-260 per aplegar-se tots a la rotonda de la Seu d'Urgell i enfilar l'N-145 en marxa lenta fins a la rotonda de la Farga de Moles. La marxa lenta provocava, a mig matí, 8 quilòmetres de cues per accedir a Andorra, segons informava el Servei Català de Trànsit.

Pagesos protestes 6 de febrer 2
Concentració de pagesos a la rotonda de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

"Sense pagesia no hi ha Pirineu!"

Sota el lema "Sense pagesia no hi ha Pirineu!", els manifestants han criticat que els tràmits burocràtics que han de fer siguin "desmesurats", a més de demanar que el Govern se n'ocupi de la gestió de la fauna salvatge. Laia Angrill, jove pagesa i ramadera de Peramola i membre de l'assemblea organitzadora a l'Alt Urgell, s'ha mostrat molt satisfeta per com s'està desenvolupant la jornada reivindicativa. "Hem demostrat un gran poder de convocatòria, la pagesia del Pirineu ha estat a l'alçada i ha demostrat una gran solidaritat amb el conjunt de moviments que hi ha avui al conjunt del país", ha dit.

Pagesos protestes 6 de febrer Vilaller
La tractorada ha tallat l'N-230 a Vilaller / Núria Castells Castel 

A la rotonda de la Farga de Moles, a prop de la frontera amb Andorra, s'ha llegit el manifest que reclama millores per al sector primari. La ramadera peramolina ha explicat que a la tarda s'instal·laran a la rotonda del Serrat de la Capella de la Seu d'Urgell, duran a terme talls de trànsit alternatius i "farem pinya entre nosaltres, perquè també és important per al sector veure's i trobar-se en jornades reivindicatives com la d'avui", ha apuntat.

Pagesos protestes 6 de febrer Albert Lijarcio
Tractors concentrats a l'N-145 a la Farga de Moles, a prop de la frontera amb Andorra / Albert Lijarcio ACN

Pel coordinador territorial de les comarques de muntanya del sindicat Unió de Pagesos, Joan Guitart, aquesta ha estat una acció reivindicativa amb molta participació. Pel que fa a les queixes vinculades a la burocràcia, Guitart ha sentenciat: "Estem fent de secretaris de l'administració". A més, ha lamentat que els funcionaris exerceixin sobre ells una tasca de control però, que, al seu parer, no els ofereixin cap tipus d'ajuda. Angrill creu que l'administració els està "ofegant" amb la quantitat de papers que han de presentar i alerta que encara s'incrementaran amb les noves normatives.

Respecte a la llei de la cadena alimentària, Guitart creu que la manca de compliment acaba beneficiant a les grans superfícies, "que s'estan carregant el sector primari". En aquest sentit, la ramadera alturgellenca ha criticat que no hi hagi un control "estricte" a l'hora de comprovar que no es ven per sota dels costos de producció.

TRACTORADA SORT
Una vintena de tractors talla la C-13 al seu pas per Sort / Marta Lluvich

Marxa lenta pel centre de Sort

Una vintena de tractors s'han manifestat aquest dimarts a la capital del Pallars Sobirà, segons informa Marta Lluvich. Els pagesos han començat la protesta amb una marxa lenta pel centre de Sort per acabar amb un tall de la C-13 al seu pas pel centre de la localitat.

Els ramaders pallaresos han redactat un manifest per ser entregat a l'oficina d'Acció Climàtica. No descarten repetir una acció de protesta similar aquest divendres. Protesten per la crisi que viu el sector agrari i reclamen solucions urgents. Diuen que els costos de producció els estan ofegant, denuncien l'excés de burocràcia i lamenten els greus efectes de la sequera.

Pagesos protestes 6 de febrer 4
Concentració de pagesos a la rotonda de la Seu d'Urgell / Feliu Sirvent

Micropobles de Catalunya reclama "polítiques valentes"

L'Associació de Micropobles de Catalunya ha reclamat "polítiques valentes" perquè facin "viable la petita agricultura". L'entitat avisa en un comunicat que cal actuar per evitar la seva desaparició i destaca que el sector "sempre ha donat vida als pobles". L'organització manifesta el seu suport a les protestes dels agricultors engegades aquest dimarts, amb talls de carreteres d'arreu del país, i també demana "solucions a l'increment de costos de producció i a l'excés de burocràcia". A la vegada, adverteix que tot plegat es dona en un context de sequera extrema i insisteix en impulsar mesures per adaptar-se aquesta situació.

Les protestes continuaran amb un tall de la boca nord del túnel del Cadí prevista per al dimarts 13 de febrer i la marxa cap a Madrid el 21 de febrer amb la participació d'agricultors de tota Espanya.