25.09.2022 |
Viure als Pirineus

PIROSLIFE

Una ossa fereix greument un caçador a l'Arieja, prop del Pallars Sobirà, i aquest mata l'animal

L'home, de 70 anys, participava en una cacera de senglars i va ser atacat i mossegat per l'ossa, que anava amb les seves cries, resultant greument ferit.

Ossa Caramelles 2
L'ossa Caramelles, amb una de les seves cries, el 2014 a la Vall d'Aran / CGA
Una ossa fereix greument un caçador a l'Arieja, prop del Pallars Sobirà, i aquest mata l'animal

Un caçador va matar dissabte una ossa al Pirineu francès després que l’animal l’ataqués i ferís de gravetat en una cama. Els fets van tenir lloc als voltants de Sèish, a l’Arieja, que limita amb el terme municipal d'Alt Àneu, al Pallars Sobirà. El caçador era a la zona participant en una batuda de senglars.

Tot sembla indicar, encara que no s'ha confirmat oficialment, que l'ossa morta a Sèish es tracta de Caramelles, la gran matriarca dels Pirineus. Hauria tingut 20 cadells en 11 ventrades. De fet, va ser detectada al mateix municipi el 31 de maig amb dos cadells.

Ossa Caramelles 1

Segons ha publicat LA VANGUARDIA, el caçador, de 70 anys, va resultar greument ferit a causa de la mossegada de l’os a la cama i va ser traslladat en primer lloc a l’hospital de Foix i posteriorment a l’Hospital Universitari de Tolosa. Pel que sembla, l’animal hauria atacat l’home, de setanta anys, i li va mossegar a la cama. El caçador va resultar greument ferit a l’artèria femoral.

El caçador va explicar a la policia que després de l’atac va disparar duess vegades a l’animal. L’os va ser trobat mort a pocs metres d’on va ser rescatat el caçador.“Això és realment el que temíem. Avui es veu clarament que la convivència és complicada”, va manifestar a AFP la presidenta del consell departamental de l’Arieja, Christine Tequi.

cadells de l'ossa Caramelles

(Foto: Dos cadells de l’óssa Caramelles el 2015 /@PirosLife)

Els fets van passar aquest dissabte, 20 de novembre, cap a les 15.30h aproximadament. Efectius de la Germanderia d'alta muntanya van fer-se càrrec del rescat de l'home ferit. S'ha obert una investigació per tal d'esclarir les circumstàncies dels fets, segons ha informat la prefectura de l'Arieja.

L'ossa Caramelles

Caramelles (Alta Garona/Val d'Aran, 1997) és una femella adulta d'os bru d'origen eslovè que viu als Pirineus. És l'ossa que ha tingut més descendència a la serralada d'ençà que s'iniciaren els programes de reforç poblacional d'aquesta sub-població a mitjans dels anys 90. Ha tingut 20 cadells en 11 ventrades. El seu nom és un homenatge al municipi occità de Mèles, a l'Alta Garona.

Una ossa fereix greument un caçador a l'Arieja, prop del Pallars Sobirà, i aquest mata l'animal
Comentarios