18.08.2022 |
Viure als Pirineus

TECNOLOGIA

L'Àrea 5G Alt Pirineu es posa en marxa per generar noves oportunitats i afavorir el repoblament

La Seu d'Urgell acollirà un laboratori per desenvolupar projectes que promoguin l'ús d'aquesta tecnologia
Àrea 5G Alt Pirineu 3
Presentació a Organyà de l'Àrea 5G Alt Pirineu a càrrec del vicepresident Jordi Puigneró / @jorfabrega
L'Àrea 5G Alt Pirineu es posa en marxa per generar noves oportunitats i afavorir el repoblament

L'Àrea 5G Alt Pirineu posa en marxa un projecte d'implantació d'aquesta tecnologia que permetrà crear serveis digitals de valor afegit al territori que girin entorn del 5G. En concret, en sectors com ara l'agricultura, ramaderia, cultura, turisme, esports de muntanya, economia circular o la transició ecològica. L'objectiu és generar noves oportunitats per crear ocupació i, així, retenir població i atreure talent a les comarques pirinenques.

Pla mitjà llarg del vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, durant la presentació de l'Àrea 5G Alt Pirineu a Organyà, el 24 de novembre del 2021. (Vertical)

En el marc de la iniciativa, s'ubicarà al CETAP de la Seu d'Urgell un laboratori on s'oferirà formació i les empreses podran desenvolupar i testar projectes basats en aquesta tecnologia. L'Àrea 5G Alt Pirineu cobreix les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça, Alt Urgell i Solsonès.

Aquest dimecres s'ha presentat a Organyà (Alt Urgell) l'Àrea 5G Alt Pirineu que es posa en marxa amb l'objectiu de maximitzar la competitivitat dels motors d'activitat econòmica d'aquestes comarques, aprofitant les oportunitats que oferirà aquesta tecnologia així que es vagi desplegant comercialment arreu del territori català.

Es tracta d'una extensió del projecte Àrees 5G que impulsa la Generalitat, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i que s'emmarca dins de l'Estratègia 5G de Catalunya. L'Àrea 5G Alt Pirineu és la setena que s'engega al país i compta amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Lleida, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA), els ajuntaments de la Seu d'Urgell i Tremp i la Cambra de Comerç de Lleida.

La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l'ecosistema català del 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d'aquesta tecnologia. Volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada que aprofiti les oportunitats d'aquesta tecnologia a l'hora de generar nous models de negoci. A més, també pretenen afavorir el repoblament de territoris com ara l'Alt Pirineu, contribuint a arrelar la població i atraient nou talent digital a aquests comarques, segons ha destacat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró.

Àrea 5G Alt Pirineu

L'Àrea 5G Alt Pirineu neix per millorar la competitivitat de les empreses a les comarques de l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Solsonès, segons ha assenyalat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó. L'Aran disposarà d'una Àrea 5G pròpia que es presentarà pròximament, mentre que la comarca de la Cerdanya està integrada en l'Àrea 5G de Girona.

Àrea 5G Alt Pirineu 4

Les àrees de coneixement on se centra la generació de casos d'ús de 5G a l'Alt Pirineu estan relacionades amb els motors econòmics del territori com són el sector de l'agricultura i la ramaderia, petits productors de muntanya, la cultura, el turisme, els esports en el medi natural, l'economia circular i la transició ecològica, segons ha detallat Pere Porta, director de l'IDAPA.

De la seva banda, la directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, ha dit que l'Àrea 5G "ajudarà al desenvolupament de l'activitat econòmica local i a la millora de la prestació de serveis a través de la innovació en els àmbits de la mobilitat, l'accés a la salut, l'educació i el petit comerç de proximitat amb la tecnologia 5G".

Laboratori 5G a la Seu d'Urgell

En la fase inicial de l'Àrea 5G Alt Pirineu es preveu disposar d'un espai de cobertura indoor 5G NSA a la seu del Centre Empresarial i Tecnològic de l'Alt Pirineu (CETAP), ubicat al Centre Cultural de les Monges de la Seu d'Urgell.

Aquest mateix espai acollirà un laboratori 5G on s'hi duran a terme sessions de disseminació, workshops. Així, es donarà a conèixer a les empreses com la tecnologia 5G pot ajudar a transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos. A més, aquest Hub tecnològic esdevindrà un espai de proves per a futurs projectes d'innovació a l'entorn d'aquesta tecnologia. De fet, es pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees 5G.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha remarcat que l'Alt Pirineu no es vol quedar enrere pel que fa a les polítiques digitals del país. "Per combatre el despoblament als nostres municipis però sobretot, retenir i atraure el talent, cal aportar eines que permetin a les empreses del nostre territori ser competitives, com qualsevol altra de l'àrea metropolitana, i això passa per tenir, entre altres, una bona connectivitat", ha afirmat.

La de l'Alt Pirineu se suma a les Àrees 5G Terres de l'Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, presentades els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d'altres. La posada en marxa de l'Àrea 5G Alt Pirineu ha estat possible a la col·laboració de diferents institucions i actors del territori que aporten les seves capacitats i coneixements per maximitzar l'impacte de la tecnologia 5G a les comarques pirinenques.

Puigneró preveu tancar aviat un acord amb l'Estat perquè la fibra òptica de la Generalitat arribi al Pont de Suert

D'altra banda, Jordi Puigneró ha explicat confia tancar aviat un acord per tal que la xarxa de fibra òptica de la Generalitat pugui arribar al Pont de Suert, l'única capital de comarca del país que no en disposa. En aquest sentit, ha recordat que cal l'autorització de l'Estat perquè la xarxa arribi al Pont de Suert des de la Pobla de Segur ja que s'ha de desplegar a través de l'N-260, de titularitat estatal. El vicepresident del Govern ha reiterat el compromís perquè durant aquesta legislatura la xarxa de la Generalitat arribi a tots els municipis del país. En aquest sentit, ha destacat que el 91% de la població de Catalunya ja en pot disposar actualment.

L'Àrea 5G Alt Pirineu es posa en marxa per generar noves oportunitats i afavorir el repoblament
Comentarios