Solidaritat

Òscar Camps: “Només el poble d’Israel pot aturar el genocidi de Gaza”

La Seu d’Urgell és una ciutat solidària. Ahir ho va tornar a demostrar. Òscar Camps, fundador de l’ONG Open Arms, va rebre de la mà de l’alcalde de la ciutat, Joan Barrera, l’aportació de 10.000 euros que l’ajuntament ha fet per a la missió a Gaza. Vam aprofitar la visita d’aquest activista per parlar amb ell de quina és la situació actual a Gaza i, en general, a tot el Mediterrani.
oscar
photo_camera oscar

L’ajuntament de la Seu ha fet una donació solidària a la seva ONG. Com valora aquesta aportació?

A la Seu d’Urgell hi ha bastantes persones que, a títol individual, ens aporten recursos econòmics i entenem que és una conseqüència lògica que l’ajuntament de la ciutat també aporti recursos per a la nostra activitat que ara mateix està centrada a ajudar a la població de Gaza.

Les institucions us donen el suport que necessiteu?

Les grans institucions, els governs català i espanyol, no ens ajuden gens. Per l’establishment som incòmodes. En canvi, sí que hi ha uns quants ajuntaments que col·laborem amb nosaltres de la manera que poden i ens donen suport. De tota manera, amb la pandèmia es van desplomar les donacions i ara tot just ens estem començant a recuperar. Necessitem més recursos per poder actuar i ajudar allà on ens necessiten.

A la Seu d’Urgell hi ha bastantes persones que, a títol individual, ens aporten recursos econòmics i entenem que és una conseqüència lògica que l’ajuntament de la ciutat també aporti recursos per a la nostra activitat que ara mateix està centrada a ajudar a la població de Gaza

Quina és la situació actual a Gaza?

Dramàtica. Mai havia vist res semblant. Allà es vulneren tots els drets humans cada dia. Israel és un Estat fallit, Netanyahu ha perdut el nord i aquesta catàstrofe no s’aturarà fins que la població israeliana es rebel·li i digui prou. El poble d’Israel sap el que passa perquè aquest és un genocidi retransmès en directe. Ningú pot dir que no sap el que passa. És una brutalitat. Només el poble d’Israel pot aturar el genocidi de Gaza.

I què es pot fer?

Tothom ha de fer el que cregui, però no podem mirar cap a una altra banda. No podem permetre el que passa a Gaza. Si ho permetem, hem perdut la humanitat, ja podem deixar de dir-nos humans...

Som conscients del que passa allà?

No en som conscients. Tot i que podem veure les imatges cada dia en directe, no som conscients que els drets dels habitants de Gaza són també els nostres drets. Són els drets de tots. La Carta dels Drets Humans no serveix de res, si permetem a Israel fer la barbàrie que està fent.

Tornareu a Gaza?

Sempre que faci falta i puguem, hi serem. Actualment, estem treballant amb les autoritats palestines per reprendre una nova missió amb garanties i minimitzant els riscos. Ho tornarem aviat.

I mentrestant, el Mediterrani com està?

Fa nou anys que rescatem persones al Mediterrani, als llocs on no hi ha ningú que ho faci. Tot i això, cada any moren més de 2.000 persones ofegades al mar. Des de la Unió Europea hi ha molt poca solidaritat i Itàlia ha deixat de fer el que les lleis internacionals diuen i que és una cosa tan bàsica com que s’ha de protegir el dret a la vida de totes les persones, independentment de quin sigui el seu color de pell o la seva religió. Per part nostra, continuarem anant als llocs on no hi hagi ningú rescatant i continuarem obrint causes contra les injustícies.