HABITATGE

El sector de l'habitatge de l'Alt Pirineu demana que els ajuts i les normatives s'adaptin a la realitat territorial

Hi ha demanda de primera residència, però no hi ha oferta a molts pobles que perillen de quedar deshabitats
Habitatge Alt Pirineu 1
photo_camera Habitatge Alt Pirineu 1

La 1a Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu i Aran ha posat de manifest la necessitat de modificar algunes polítiques i adaptar-les a aquesta zona del país. La secretària tècnica de la Taula d'Habitatge, Sílvia Rodríguez, ha dit que l'Alt Pirineu és "una zona molt rural i les polítiques estan pensades des d'una òptica urbana" i aposta per canviar els criteris de priorització: emergència econòmica o zones més poblades. A l'Alt Pirineu "l'emergència econòmica no és dona, però sí la poblacional", ha dit. La directora de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, Eva Fiter, ha explicat que hi ha demanda de primera residència, però no hi ha oferta. Aquest fet portarà molts pobles a quedar deshabitats, ha afirmat.

La Taula d'habitatge de l'Alt Pirineu i Aran és un òrgan publicoprivat amb representació d'agents de les sis comarques de muntanya que es va crear l'any 2022. La voluntat d'aquest òrgan és fer front al repte de l'accés a l'habitatge a partir de la coordinació i la cooperació entre agents clau del territori. Està impulsada per l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran i l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran. De la Taula d'habitatge en va sorgir la iniciativa de la Jornada d'aquest dijous.

Habitatge Alt Pirineu 2
La 1a Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu i Aran celebrada a Sort / Marta Lluvich 

Fiter ha explicat que l'Alt Pirineu i Aran compta amb realitats molt diverses, però en general viu una situació de fragilitat demogràfica. Davant d'aquesta, l'accés a l'habitatge se situa "com a factor clau per a fer front al repte poblacional" i "la fixació de població és important perquè condiciona el desenvolupament i el futur", d'aquest territori.

Rodríguez ha dit que cada vegada es fa més palesa la dificultat d'accés a l'habitatge a les comarques alt pirinenques i destaca com algunes de les causes l'elevada presència d'habitatges buits, la necessitat de rehabilitació dels immobles o la pressió de segones residències o habitatges d'ús turístic.

Habitatge Alt Pirineu 3
La 1a Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu i Aran celebrada a Sort / Marta Lluvich

L'objectiu de la taula és fer front al repte de l'accés a l'habitatge a l'Alt Pirineu i Aran a partir de la coordinació i la cooperació entre agents del territori. Amb la 1a Jornada d'habitatge celebrada a Sort s'han volgut posar sobre la taula totes les eines i mecanismes per facilitar l'accés a l'habitatge als municipis de muntanya. Durant la jornada s'han explicat experiències que poden ser reproduïbles a altres municipis.