ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Neus Comes: "El Govern no va escoltar el Pirineu en els Jocs Olímpics d'Hivern i va perdre una oportunitat"

Neus Comes i Pon (Sort, 1975) Diplomada en Turisme i Màster en Comerç Internacional i Desenvolupament Rural, gestiona una agència de viatges i dues explotacions de ramaderia extensiva. És regidora de l'Ajuntament de Sort per Endavant per Sort. Ocupa el número 4, com a independent, a la llista del PSC per la circumscripció electoral de Lleida, a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.
neus-comes
photo_camera Neus Comes cupa el número 4 a la llista del PSC al Parlament per la circumscripció electoral de Lleida / @psccomlleida

Quan enfilem la recta final de la campanya electoral al Parlament de Catalunya, a VIURE ALS PIRINEUS, hem pensat a publicar "Les vint preguntes", una entrevista de respostes breus als primers candidats pirinencs de les formacions amb representació parlamentària. En aquest cas són: Jeannine Abella (Junts); Pepe Vidal (ERC); Neus Comes (PSC); i, Bernat Lavaquiol (CUP). Creiem que és una bona manera de conèixer, de manera directa, què en pensen els candidats pirinencs de les principals qüestions que afecten la nostra vegueria.

neus-comes
La pirinenca Neus Comes candidata al Parlament per la circumscripció electoral de Lleida / @psccomlleida

Neus Comes i Pon (Sort, 1975) Diplomada en Turisme i Màster en Comerç Internacional i Desenvolupament Rural, gestiona una agència de viatges i dues explotacions de ramaderia extensiva. És regidora de l'Ajuntament de Sort per Endavant per Sort. Ocupa el número 4, com a independent, a la llista del PSC per la circumscripció electoral de Lleida, a les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 12 de maig.

Les vint preguntes

Quina seria la primera llei que voldria aprovar des del Parlament de Catalunya? Aprovar la Llei de Muntanya amb els recursos necessaris per complir amb els seus objectius. 

Quina inversió en infraestructures requereix amb més urgència l’Alt Pirineu? Bones comunicacions transversals i dels diferents accessos al Pirineu. Desencallar projectes pendents com: la C-28 a la Vall d’Aran, Comiols, els camins de les diferents comarques i sobretot asfaltar totes les carreteres a nuclis habitats. 

Al Pirineu li anirien bé uns Jocs Olímpics d’Hivern? El Govern no ha escoltat al Pirineu i ha perdut una oportunitat. Estudiar la conveniència o no, escoltant al territori. 

Què defensa per al Port de la Bonaigua: la construcció del túnel, millorar-ne el traçat o bé un bon manteniment? Millores per evitar el tancament del Port a l’hivern. 

Quan s’acabarà l’Eix de Comiols? Quan hi hagi un govern amb voluntat d’acabar-lo, i això passa perquè Salvador Illa sigui president.

L'Eix de Comiols s'acabarà quan hi hagi un govern amb voluntat d’acabar-lo, i això passa perquè Salvador Illa sigui president.

La ramaderia extensiva és una activitat clau per un Pirineu viu. Què faria per posar en valor la producció ramadera i garantir una vida digna als pagesos? Dotar de viabilitat les petites i mitjanes explotacions, establir calendari de pagament a principis d’any i menys burocràcia. Tal com diu la normativa europea, la transformació dels productes a origen i aplicació de noves tecnologies del coneixement al servei de les explotacions.

És compatible la reintroducció de l'os bru amb la ramaderia extensiva del Pirineu? No s’ha escoltat al territori, el Govern no ha complert amb el territori. L’os és una realitat, que s’ha d’equilibrar amb els usos agrícoles i ramaders, i amb la gent que treballa i viu al territori. 

Cal mantenir la gratuïtat del Túnel del Cadí per als residents a la Cerdanya i l’Alt Urgell? Els habitants de l'Alt Urgell i Cerdanya tenim la necessitat de desplaçar-nos per fer ús de molts recursos i oportunitats culturals, sanitàries, educatives, laborals,... Si el que volem és un territori on la igualtat d'oportunitats esdevingui un fet, la gratuïtat del Túnel del Cadí, ha de ser un element a mantenir per a facilitar la freqüència i llibertat de desplaçaments arreu del país. 

Ordeig acte a Sort 2
Òscar Ordeig acompanyat de Neus Comes a Sort / PSC

L’Alt Pirineu i Aran és una vegueria molt extensa, amb densitat de població baixa i condicions orogràfiques que fan més difícil la mobilitat. Què faria per garantir-la? Dotar-la dels recursos necessaris. 

El Govern ha de continuar invertint en l’Aeroport de la Seu d’Urgell? Cal disposar d’infraestructures que generen valor afegit i crear sinergies amb el Govern d'Andorra.

Cal continuar invertint diners públics en les estacions d’esquí? Treballarem conjuntament amb les estacions, per mantenir-les i millorar-les, amb eficiència i sostenibilitat. Per tal que tinguin us fora de la temporada de l’hivern. Caminar cap a activitats de Turisme sostenible, de natura, d’esport.... 

El turisme té un pes molt important en l’economia pirinenca. Cal canviar el model? Cal adaptar-se, tenir clar cap on volem enfocar el turisme, i planificar a mitjà i llarg termini. 

Cal adaptar-se, tenir clar cap on volem enfocar el turisme, i planificar a mitjà i llarg termini. 

Quina relació política creu que ha de tenir l’Aran amb Catalunya? La Vall d'Aran té una singularitat especial, amb una cultura i tradició pròpia. Moltes vegades escoltem al Govern de la Generalitat o certs partits demanar un tracte just a l'Estat, crec que hem de ser conseqüents i entendre i respectar la seva singularitat, dotant de competències i els recursos necessaris a la seva màxima institució, el Conselh Generau d'Aran.

Què cal fer per afavorir la instal·lació de petites indústries al Pirineu? Que el pacte nacional per la indústria doni un tracte específic a les zones de muntanya. Comunicacions, incentius fiscals i acompanyament de les administracions, sense tants tràmits burocràtics. 

El pacte nacional per la indústria ha de donar un tracte específic a les zones de muntanya. Comunicacions, incentius fiscals i acompanyament de les administracions, sense tants tràmits burocràtics. 

Què faria amb les concessions caducades de les centrals hidroelèctriques del Pirineu? Estudiar cas per cas i veure la millor opció pel territori. 

Digui tres accions per facilitar que els joves puguin quedar-se a viure al Pirineu i no hagin de marxar a viure fora? Bones comunicacions pel transport, un Pla especial d’ajudes i acompanyament per a les empreses existents i les de nova creació, per crear oportunitats de feina digna i ben remunerada. També un Pla d’habitatge pel Pirineu. 

A Catalunya cal potenciar la marca Pirineu, tant en l'àmbit industrial, turístic, social, econòmic i cultural.

L’Alt Pirineu és una vegueria de Catalunya. Què pensa quan encara escolta o llegeix expressions provincialistes com el ‘Pirineu de Lleida’ o la ‘Neu de Lleida’? A Catalunya cal potenciar la marca Pirineu tant en l'àmbit industrial, turístic, social, econòmic i cultural, així com sumar sinergies amb la resta de marques Pirineu. És necessari un relat de polítiques públiques de Pirineu i relacions transfrontereres. 

En quin tram de l’Eix Pirinenc invertiria els 260 MEUR compromesos per l’Estat? Signar conveni Estat - Generalitat per executar tan aviat com es pugui els 260M€. Continuar treballant per fer una reforma integral de l’Eix Pirinenc, i així fer una veritable via de comunicació transversal. 

Cal continuar treballant per fer una reforma integral de l’Eix Pirinenc, i així fer una veritable via de comunicació transversal. 

Què li cal a l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) per potenciar la seva activitat? Cal un projecte clar de Pirineu, escoltar el territori i recursos. 

Quan es desplegaran tots els serveis territorials dels departaments del Govern a la demarcació veguerial de l’Alt Pirineu? En aquests últims 10 anys el Govern no ha fet la feina, és una prioritat del PSC i de Salvador Illa.