ELECCIONS AL PARLAMENT 12M

Unió de Pagesos reclama capgirar les pèrdues de la pagesia a partir de millorar els preus i una llei de muntanya

El sindicat agrari ha presentat les demandes de la pagesia de cara la pròxima legislatura en motiu de les eleccions del 12 de maig
Unió de Pagesos Eleccions Parlament
photo_camera Joan Guitart i Laia Angrill, portaveus d'Unió de Pagesos, en roda de premsa a la Seu d'Urgell / @uniopagesos

Aquest dijous, el sindicat agrari Unió de Pagesos, ha remarcat en roda de premsa a la Seu d’Urgell, el que reclama als partits polítics que concorren a les eleccions al Parlament de Catalunya. del 12 de maig. Els portaveus Joan Guitart i Laia Angrill han insistit que, al llarg de la pròxima legislatura, cal treballar per protegir la pagesia al mercat, la baula més feble de la cadena alimentària, "per exemple amb l’ampliació de la regulació dels contractes tipus perquè puguin ser homologats". En segon lloc, el sindicat també ha reclamat l'aprovació de la llei de muntanya.
 

Preus

Unió de Pagesos remarca que la pagesia catalana està desprotegida davant un mercat que és injust i no és transparent ni equitatiu a la cadena alimentària. Per això, planteja que cal l'ampliació de la regulació dels contractes tipus perquè les entitats representatives de la pagesia i dels següents graons de la cadena puguin instar l'homologació d'aquests contractes, ja sigui en el marc del Codi de bones pràctiques comercials a Catalunya o de la negociació directa entre les parts.
 
Entre altres, el sindicat també demana que el 2024 es faci efectiva la inclusió de tots els sectors i la integració ramadera a l'Observatori de preus agroalimentaris. Disposar d'un banc de dades permetria, entre altres, tenir referències de preus lligats a costos de producció i això és necessari per fer complir la Llei de la cadena alimentària i desencadenar mecanismes de crisi de la Unió Europea per donar suport a la pagesia davant pertorbacions del mercat.
 
D'altra banda, el sindicat insisteix que l'Administració catalana ha de dotar de recursos la inspecció i el control per assegurar el compliment de les normes que regulen el mercat.
 
Per uns costos assumibles, el sindicat proposa un seguit de mesures, com l'exempció dels vehicles agraris de l'impost del CO2 i el manteniment de l'exempció del cànon de l'aigua als ramaders.
 
Llei de muntanya i llei de serveis al món rural

El sindicat reclama una llei de muntanya per garantir el desenvolupament sostenible de les activitats agropecuàries i forestals en aquestes zones i infraestructures i serveis públics. Unió de Pagesos recorda que el Govern té pendent establir de manera definitiva la llista de municipis catalans de les zones amb limitacions naturals, perquè les explotacions amb hàndicaps naturals puguin tenir discriminacions positives.D’altra banda, el sindicat reclama que s'estableixi per llei la paritat real de serveis públics entre el món rural i la resta del país.

Unió de Pagesos Eleccions Parlament
oan Guitart i Laia Angrill, portaveus d'Unió de Pagesos, en roda de premsa a la Seu d'Urgell / @uniopagesos

 
Desburocratització i joves

 El sindicat considera clau rebaixar l'excés de càrrega burocràtica, cal un desplegament satisfactori de l'Acord de treball per a la simplificació administrativa en el sector primari.
 
Unió de Pagesos demana un desplegament urgent de l'Estratègia de relleu generacional agrari de Catalunya. Això comporta l'actualització de les primes base i complementàries de la incorporació de joves, fons de terres i drets, finançament per als joves, aprenentatge previ, assessorament i mentoratge als joves que s'incorporen. També s'han d'utilitzar els fons europeus de desenvolupament rural per a la cooperació entre entrants i jubilats.
 
Pel que fa als ajuts directes de la PAC, el sindicat reclama una revisió del compliment dels requisits per a agricultor actiu, atès que beneficia qui no pertoca en detriment del relleu generacional i la consolidació de la pagesia professional. 
 
Gestió de la fauna 

A instàncies del sindicat, el Govern actual ha adoptat un decret-llei de control de la sobrepoblació de fauna cinegètica. Per a Unió de Pagesos és una solució provisional i reivindica de cara a la pròxima legislatura una llei de gestió sostenible de la fauna cinegètica perquè la responsabilitat de la gestió de les poblacions recaigui en l'Administració, ja que hi ha una davallada significativa de caçadors.
 
Sequera

Unió de Pagesos considera imprescindible revisar l’actual Pla Especial de Sequera, per tal d’assegurar un tracte equitatiu de l’agricultura i la ramaderia, ajustat a la prelació d’usos respecte de la resta d’activitats econòmiques. El sindicat reclama un pla d'inversions en modernització de regadius i reutilització de l'aigua perquè la pagesia pugui acollir-s'hi sense posar en risc l'explotació.