OBITUARI

Mor Jordi Fàbregas, músic, activista cultural i fundador de l'Escola Folk del Pirineu

Jordi Fàbregas, vinculat estretament a Arsèguel, va ser un dels fundadors del festival Tradicionàrius i de l'Escola Folk del Pirineu.
Jordi Fàbregas
photo_camera El músic i activista cultural, Jordi Fàbregas /Juan Miguel Morales- Enderrock

El músic Jordi Fàbregas ha mort aquest dimecres a la nit, després d'haver patit una crisi coronària. Fàbregas, que se n'ha anat amb molts projectes pendents i amb ganes de fer moltes coses més, va estar al costat de l'Escola Folk del Pirineu des del seu inici.

Jordi Fàbregas i Canadell (Sallent, 1951)va ser cantaire de l'Escola Mare de Déu de Montserrat fins a l'adolescència i de manera autodidàctica, va començar a tocar la guitarra i a cantar en solitari els anys 1960, influïenciat pels Setze Jutges i Jacques Brel. De Brel, va fer una versió en català de Le diable ça va, amb la qual guanyà el 1967 el Festival de Llobregat de Sallent (1960-1974).

Com a músic va començar mostrant la seva faceta de cantautor i ben aviat va fundar el grup Coses, amb una proposta a cavall entre la cançó d’autor, la música d’arrel i el rock. L’interès creixent per la música d’arrel el va portar a diverses formacions, entre les que destaquen L'Harmònica BravaLa MurgaPrimera Nota i El Pont d’Arcalís. Va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular i l’any 2006  la medalla d’honor de Barcelona.

Creu de Sant Jordi

Jordi Fàbregas va ser un dels fundadors del festival Tradicionàrius, que des del 1988 s'ha mantingut com un referent del folk i la música d'arrel als Països Catalans, i que des del 1993 gestionava també el Centre Artesà de la Vila de Gràcia, des d'on es programen i generen projectes al voltant del folk i la cultura popular al llarg de tot l'any. Jordi Fàbregas va rebre enguany la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.