TELEVISIÓ DE CATALUNYA

Un monument pirinenc competirà ​per ser el favorit dels catalans a TV3

El Castell de Mur és l'escollit per participar en la segona temporada del concurs "Batalla monumental".
Castell de Mur 2
photo_camera El conjunt arquitectònic de Mur / Llibert Cases

Aquesta setmana comença el rodatge de la segona temporada de “Batalla monumental”, el programa de TV3 en què els espectadors triaran entre deu monuments emblemàtics d’arreu del territori, i el Castell de Mur, al Pallars Jussà, és un els convidats a lluitar per la victòria. "Després dels bons resultats d’audiència de la primera temporada, en què es va proclamar guanyadora la Seu Vella de Lleida, el concurs torna amb novetats en la presentació i el format del programa.  

Durant el rodatge, que comença aquest diumenge, 17 d’octubre, als castells de Montsoriu (Selva) i de Mur (Pallars Jussà), es recollirà el testimoni de persones vinculades als monuments, que poden participar-hi a través del web del programa i les xarxes socials de @BatallaTV3

La segona temporada constarà de cinc capítols, on competiran deu monuments, que s’enfrontaran en cinc batalles:  el castell de Montsoriu i el de Murla Cartoixa d’Escaladei i el monestir de Santa Maria de Ripoll; els recintes emmurallats de Montblanc i Cervera; el Poble Vell de Corbera d’Ebre i el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, i el Palau de la Música Catalana i la Colònia Güell amb la seua cripta.

En el sisè programa, es lliurarà la gran batalla final en directe, on es decidirà el monument guanyador de la segona temporada, i el setè mostrarà l’altra cara de “Batalla monumental”. 

“Batalla monumental” és una producció de TV3, amb la col·laboració de Sàpiens (Som) i la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Este projecte va ser seleccionat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport del Departament de Cultura, a la convocatòria per fomentar produccions audiovisuals i reactivar el teixit empresarial d'este sector. 

Batalla monumental TV3 2

Roger de Gràcia tornarà a ser el presentador d'esta gran batalla, que està previst que s’estreni a TV3 durant el primer trimestre del 2022. En esta edició, seran dues reporteres, la periodista Candela Figueras i l’actriu Laia Fontàn, les que viatjaran en paral·lel a cada localització per buscar les millors armes i històries per fer que el seu monument sigui el guanyador de cada programa, amb els vots dels espectadors. Laia Fontàn, que s’incorpora esta temporada, és coneguda pel públic de TV3 perquè va ser una de les protagonistes de la sèrie “Les de l’hoquei”. 

Una altra novetat de “Batalla monumental”, que combina divulgació i entreteniment, serà la recreació en 3D dels monuments, que permetrà veure els edificis des d’un nou punt de vista. Este ingredient visual afegirà intensitat i profunditat a les boniques imatges del monuments que ja caracteritzen el programa.  

Conjunt monumental de Castell de Mur 

Al cim d’un turó que domina la Conca de Tremp, hi trobem un conjunt monumental que podria sintetitzar bona part de la vida medieval: el Castell de Mur i, a un centenar escàs de metres, la Col·legiata de Santa Maria de Mur. Aquests dos edificis són símbols del domini militar i espiritual d’un territori de frontera acabat de conquerir als musulmans. Unes terres que es trobaven sota la jurisdicció d’un dels noms propis del Pallars medieval: Arnau Mir de Tost.

Castell de Mur 3

L'estructura arquitectònica del castell és simple però molt singular i consta d'un perímetre murat, de planta en forma de vaixell, que disposa d'una única porta d'accés al sud. Es tracta d’una obra exemplar de l'arquitectura civil militar del segle XI, que conserva excepcionalment sencers els murs perimetrals.

Tota l'obra està construïda amb carreus petits i regulars, característics del primer romànic i es conserva, dins el recinte, la torre mestra de planta circular i uns 16 m d'alçada, dividida en quatre pisos i amb finestres espitllerades.

Més a Societat