TROBADA EMPRESARIAL AL PIRINEU

La ministra Diana Morant confirma una inversió de 15 MEUR per a la vacuna contra la Covid -19

Dins del marc de la 32a Trobada Empresarial al Pirineu, que ha clausurat la Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant
Diana Morant a la Trobada Empreesarial al Pirineu 2
photo_camera Diana Morant a la Trobada Empresarial al Pirineu de la Seu d'Urgell / Genaro Massot

La Ministra de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morant, ha conclòs la 32a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu, explicant als mitjans de comunicació assistents, que per a ella és un honor estar convidada, ‘en unes jornades que parlen de futur i d’esperança, en un moment en què volem deixar enrere la crisis del coronavirus, des d’una mirada des del coneixement i innovació’. Morant ha fet referència a aquest espai de trobada, on ‘empresaris, societat civil i administracions hem de construir junts un camí de futur i d’esperança cap a una societat i un país mes fort, més cohesionat social i territorialment, més igualitari i, per tant, que doni oportunitats a tots i a totes’.

Diana Morant a la Trobada Empreesarial al Pirineu

(Foto: Diana Morant a la Trobada Empresarial al Pirineu de la Seu d'Urgell / Genaro Massot)

L’anterior crisi del 2020 es va gestionar de manera diferent a aquesta, perquè, en aquesta ocasió, Europa i Espanya ha entès que la sortida ha d’anar acompanyada de la inversió pública: ‘Gràcies als fons europeus i al Pla de recuperació, transformació, resiliència, desplegarem moltes eines per acompanyar la ciutadania en aquesta sortida i així ho farà també el meu ministeri, recordant que al 2022 el Govern espanyol destinarà el major pressupost de la història la ciència i la innovació, concretament, 3.843 milions d’euros, el que suposa el doble que 2020 amb els Fons Europeus. ‘Cap persona serà substituïda per un robot o un algoritme, i cap treball tradicional desapareixerà, tots tindrem un lloc’, ha explicat la ministra del govern espanyol.

Diana Morant ha volgut aprofitar la seva participació a la Trobada per anunciar els mitjans assistents que ‘aquest mateix matí, el Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació ha aprovat una nova ajuda econòmica a l’empresa catalana Hipra’. La companya està desenvolupant una vacuna espanyola contra la covid-19 i és a dia d’avui la que té la recerca més avançada dins el nostre país i, gràcies a la col·laboració públic-privada, ha pogut fer la transformació, des del sector veterinari a la vacuna de la Covid-19’. ‘Hipra ja està en el procés d’assaig clínic aprovat per l’Agència Espanyola de Medicaments del nostre país i amb aquesta ajuda de quinze milions d’euros aquesta farmacèutica amb seu a Amer (a Girona) podria passar a l’assaig II i III i, per tant, introduir a partir de la setmana que ve assajos amb més població’, ha conclòs Mirant.

Catalunya pot liderar grans canvis

Durant la seva participació a la cloenda, la Ministra s’ha mostrat molt satisfeta d’estar en una trobada de l’empresariat de Catalunya, “terra de gent valenta, creativa emprenedora i innovadora”. Diana Morant ha manifestat que a través del seu ministeri s’està treballant per aconseguir un país més verd, pròsper, igualitari i just des la ciència i la innovació. En aquest sentit Morant afirmava que “des de la ciència i la innovació Catalunya pot liderar els grans canvis que aquesta societat necessita”. Tenint en compte polítiques innovadores centrades en les persones i en la societat en el seu conjunt.

La Ministra ha aclarit que el Govern donarà suport a les empreses petites, perquè no es quedin enrere en la transformació verda i tecnològica i ha anunciat  ajuts de 30 milions d’euros per a PIMES amb segell d’excel·lència europeu.

El teixit empresarial català, enfortit amb la pandèmia

En aquesta cloenda també hi ha intervingut el president de la Trobada, Vicenç Voltes, qui ha compartit les reflexions que s’han acumulat al llarg d’una edició que ha comptat amb més d’una vintena de ponents i 20 hores de conferències, debats i taules rodones. Voltes ha afirmat que el teixit empresarial català ha sortit enfortit de la pandèmia i ha representat una oportunitat per emprendre. També ha comentat que “el teletreball ha aportat que les persones puguin viure on vulguin, no únicament on es troben les empreses”, generant una oportunitat als Pirineus.

Quant a la transició energètica, i com a conclusió en aquest àmbit, Voltes ha assenyalat que “representarà un encariment i el territori ha de ser part de la solució”. Finalment, el president de la Trobada ha destacat que és fonamental “liderar per posar el futur a l’agenda del present”.