06.12.2021 |
Viure als Pirineus

FESTES I TRADICIONS

La Castanyada, una festa tradicional amb més de tres segles d’història

Diuen que l'origen dels panellets té a veure amb l'antic ofici del campaner  Per Tots Sants, havien de tocar a difunts durant tota la nit. Durant la nit alguns veïns s'apropaven a l'església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. Bona castanyada!
som gastronomia
Panellets i castanyes / som gastronomia
La Castanyada, una festa tradicional amb més de tres segles d’història

Diuen que l'origen dels panellets té a veure amb l'antic ofici del campaner  Per Tots Sants, havien de tocar a difunts durant tota la nit. Durant la nit alguns veïns s'apropaven a l'església i compartien amb ells fruits secs, galetes, dolços i vi dolç. 

La Castanyada és una festa tradicional amb més de tres segles d’història que se celebra la vigília de Tots Sants, a la nit. És un dels esdeveniments de tardor més carismàtics de Catalunya, l’Aragó, les Balears i València. 

El seu origen procedeix d’una antiga festa funerària vinculada als cultes pagans. A la fi de segle XVIII, certs banquets funeraris van evolucionar cap a aquesta celebració. És un dinar de tardor amb un sentit metafòric de comunió amb els difunts, en la qual les castanyes i els panellets són els protagonistes principals.

L’origen simbòlic de la Castanyada

Es considera l’acte de torrar les castanyes com un acte de connexió amb les ànimes difuntes. De fet, de vegades es rostien mentre es resaven les tres parts del rosari. També incloïa el toc de campanes en homenatge als morts, una tasca manual i molt cansada que requeria moltíssima energia. Aquest sopar els permetia aguantar el ritme durant tota la Nit de Difunts.

La castanyera, una figura incuestionable

La Castanyada

Més enllà del seu valor simbòlic, aquesta festa s’identifica sempre amb la imatge imprescindible de la castanyera. Solia ser una dona anciana vestida amb robes humils. En l’actualitat, es comercialitzen disfresses d’aquest personatge i molts petits el llueixen el 31 d’octubre i l’1 de novembre, així com en altres festes assenyalades.

Com celebrar la Castanyada a l’actualitat

Aquesta celebració s’ha convertit en una trobada alegre i familiar. També s’associa als típics panellets panellets de Catalunya, petites boles de massapà amb pinyons, encara que avui dia s’hi poden trobar de diferents sabors. Quins en prefereixes: els d’ametlla, xocolata, coco o carabassa?

En l’actualitat, aquesta festa coincideix amb el Halloween nord-americà que ja hem importat. Els seus orígens són compatibles i poden reforçar-se. La Castanyada és una tradició nostra que no hauríem d’abandonar. No et sembla una pena consentir que es perdi? La clau per evitar-ho està en els més petits. Si aconseguim que els nens i les nenes sentin aquesta festa amb il·lusió, s’encarregaran de perpetuar-la en el futur.

La Castanyada, una festa tradicional amb més de tres segles d’història
Comentarios