PROGRAMA PIROS LIFE

Catalunya, l'Aran i Castella i Lleó posen en comú línies de coexistència de la ramaderia amb l'os bru

Per protegir els ramats, s'aplica un sistema integral que inclou l'agrupament de petits i grans ramats en una mateixa muntanya on hi ha presència d'ossos..
Pla obert amb un gos de protecció i ramats agrupats a una zona amb presència d'os bru de Castella i Lleó. (Horitzontal)
photo_camera Un gos de protecció i ramats agrupats a Castella i Lleó / Acció Climàtica

Els equips tècnics del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, del Conselh Generau d'Aran i de la Junta de Castella i Lleó han visitat durant quatre dies municipis d'aquesta comunitat i s'han entrevistat amb ramaders de bestiar oví, boví i equí i amb explotacions apícoles per conèixer les mesures preventives adoptades per a la prevenció de danys per os bru. Aquest intercanvi d'experiències ha permès posar en comú les diferents línies de treball d'aquestes institucions en matèria de gestió de l'os bru i conèixer de primera mà les inquietuds i les problemàtiques a les quals s'enfronten els ramaders d'aquests territoris.

El Departament d'Acció Climàtica disposa d'un programa de prevenció de danys causats per l'os i de suport a la ramaderia ovina, bovina, equina i caprina i al sector apícola. L'objectiu principal és la implementació de tot un seguit de mesures de prevenció al sector primari durant la temporada de pasturatge en alta muntanya i de transhumància apícola.

Per protegir els ramats, s'aplica un sistema integral que inclou l'agrupament de petits i grans ramats en una mateixa muntanya on hi ha presència d'ossos. Aquesta mesura inclou la contractació de pastors per part del Departament i el tancament dels ramats per la nit en cercats electrificats. També es donen i promocionen gossos de protecció per defensar el ramat contra els atacs de grans depredadors així com la construcció de cabanes i facilitar la vida dels pastors a la muntanya.

Transferència d'experiències per avançar en la reducció de danys a les explotacions ramaderes

Durant la visita a municipis de Castella i Lleó, han visitat explotacions de bestiar oví, boví i equí i explotacions apícoles de les localitats de Caboalles de Arriba, Sosas de Laciana, Lumajo, Quintanilla de Babia, San Emiliano, Villager, San Miguel de Laciana i Orallo. Així mateix, s'han posat en comú les mesures preventives adoptades per les diferents ramaderies amb l'objectiu d'afavorir l'intercanvi d'experiències amb els ramaders lleonesos i l'estudi i l'aplicació a les explotacions ramaderes del Pirineu, on la població d'ossos ha crescut fins als 64 exemplars censats l'any 2021.

La Junta de Castella i Lleó ha posat èmfasi en la bona feina dels ramaders de la província de Lleó, i ha exposat les mesures adoptades per aquesta comunitat per compatibilitzar la presència i millora de l'estat de conservació de l'os bru amb les activitats econòmiques del medi rural, com ara les subvencions per a l'adquisició de pastors elèctrics i altres dispositius de protecció i els pagaments compensatoris per danys ocasionats per l'os bru.

De la seva banda, el personal tècnic de la Generalitat i del Conselh General d'Aran han exposat els esforços d'aquestes institucions per avançar en la reducció de danys a les explotacions ramaderes del Pirineu, principalment explotacions de bestiar oví i equí i apícoles, i s'han interessat per l'ús del mastí lleonès. Durant aquesta estada, s'han entrevistat també amb representants de l'Asociación de Criadores de Laciana de Mastín Español.

Aquest intercanvi d'experiències entre administracions, ramaders i representants de juntes veïnals posa de manifest el compromís i la necessitat d'avançar conjuntament en la coexistència entre l'ós bru i la ramaderia. Per això, i amb l'objectiu de consolidar aquest intercanvi, s'ha traslladat la invitació a aquests ramaders per visitar explotacions a zones d'os de la Val d'Aran i Catalunya.