25.05.2022 |
Viure als Pirineus

Mestres i alumnes del Ripollès aprenen primers auxilis en una prova pilot 

Es tracta d'un taller amb professionals sanitaris dirigit a alumnes de cinquè que organitza la comissió de Salut comunitària d'atenció primària. 

foto_3171580
Una de les accions de la prova.
Mestres i alumnes del Ripollès aprenen primers auxilis en una prova pilot 

Un total de nou escoles del Ripollès faran un taller de primers auxilis on mestres i alumnes aprenen els conceptes bàsics i pràctics per afrontar situacions com ara un desmai o un ferit lleu de la mà de personal sanitari. Aquest dijous una vintena d'estudiants de l'escola Pirineu de Campdevànol han participat en aquesta activitat que, com a prova pilot, s'ha fet amb els alumnes de cinquè. Aquesta és la primera acció impulsada des de la Comissió de salut comunitària d'atenció primària que es va crear el setembre del 2016 i que inclou les tres àrees bàsiques de Salut (ABS). De moment hi ha confirmades aquestes nou escoles –uns 180 alumnes- però els organitzadors confien arribar a més centres de la comarca aquest curs.  

Els primers auxilis són la primera ajuda que es presta a l'accidentat abans de ser atès pel personal sanitari. És una acció local que ha de fer la persona que es troba més a prop de l'accidentat. Amb unes nocions molt bàsiques, com ara la regla de PAS (Protegir, Avisar, Socórrer) i la tècnica de reanimació cardiopulmonar (RCP) es poden prestar unes primeres atencions que són de vital importància per a la recuperació del ferit, tant si es tracta d’una ferida lleu com d'una pèrdua de coneixement, explica Mireia Zarco, coordinadora d'infermeria de l'ABS de Campdevànol i Ribes de Freser. 

Com a prova pilot, el taller es dirigeix als alumnes de 5è de primària i la idea és veure la seva implementació i els recursos necessaris per més endavant arribar a tots els cursos, des d'infantil fins a secundària. La formació en primers auxilis també inclou als professors de les escoles perquè, juntament amb els alumnes, aprenguin aquests conceptes. Aquest dimecres ho han viscut en primera persona els divuit alumnes de cinquè de l'escola Pirineu de Campdevànol, que han estat molt receptius. Aquest divendres serà el torn dels alumnes de cinquè de Planoles. 

El taller està constituït per una part teòrica i una pràctica. A la part teòrica s'explica, entre altres conceptes, què és la regla del PAS, com actuar davant una hemorràgia al nas, un cos estrany a l'ull, què fer en cas d'una ferida o un traumatisme, una cremada, si s'obstrueix la via aèria, i com utilitzar la tècnica de reanimació cardiopulmonar (RCP). Després de la teoria es fa una part pràctica amb maniquins i un desfibril·lador cedit per l’associació el Ripollès Cor. En total, són dues hores de formació.

Una comissió creada fa mig any

Aquesta és la primera acció impulsada des de la Comissió de salut comunitària d'atenció primària que es va crear el setembre del creada el setembre passat.  2016. Està formada per membres de tres àrees bàsiques de salut (ABS) de la comarca: Ribes de Freser-Campdevànol, Camprodon i Ripoll-Sant Joan de les Abadesses. El seu objectiu és aconseguir unificar les diferents activitats dirigides a la població perquè siguin les mateixes a tot el territori i introduir noves actuacions. 

Així, a banda de les sessions de primers auxilis a les escoles, hi ha previst altres accions, com ara organitzar sessions dirigides als cuidadors no remunerats perquè també aprenguin a cuidar-se. 

Mestres i alumnes del Ripollès aprenen primers auxilis en una prova pilot 
Comentarios