DESENVOLUPAMENT

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran incrementa un 9,2% el seu pressupost el 2023

Les polítiques de muntanya, digitals i cooperació territorial de l'organisme tenen una dotació d'1,6 milions d'euros
Eva Fiter IDAPA
photo_camera Eva Fiter és la directora de l'IDAPA / FS

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori, incrementarà enguany el seu pressupost de despesa un 9,2%, fins assolir els 2,5 milions d'euros, front els 2,2 de l'any passat. El Consell Rector de l'ens públic ha presentat i validat els nous comptes i els principals projectes als quals es destinaran, a més d'aprovar la memòria d'activitats del 2022. L'eix de polítiques de muntanya, digitals i cooperació territorial compta amb una dotació d'1,6 milions. Mentre, 837.000 euros estan destinats a dinamització econòmica i sectorial. L'IDAPA col·labora també en l'impuls de l'Estratègia del Pirineu i participa en els treballs per elaborar i aprovar una nova Llei de muntanya.

Vaques Llesssui ML 1
Un ramat de vaques a la muntanya de Llessui / Marta Lluvich

El pressupost per a l'eix de polítiques de muntanya, digitals i cooperació territorial inclou accions per a la implantació d'àrees de 5G, cooperació en la digitalització de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), digitalització de rutes de muntanya, impuls de la Taula d'habitatge de l'Alt Pirineu i Aran i integració tarifària, suport a l'Escola de Pastors i Pastores. També incorpora la línia de subvenció de promoció del patrimoni cultural i desenvolupament local, dotada amb 400.000 euros i que ha rebut un centenar de sol·licituds.

Pel que fa a l'àmbit de dinamització econòmica i sectorial, pretén donar suport al sector empresarial i turístic, amb una dotació de 322.000 euros, i ajudar al manteniment de la xarxa de camins, amb 131.500 euros. També es preveuen accions de promoció del sector agroalimentari, cultural i patrimonial i d'educació i atenció a les persones.