POLÍTIQUES DE MUNTANYA

L'IDAPA impulsarà 22 actuacions de política de muntanya el 2022, fent èmfasi en la digitalització

L'Institut redactarà un estudi de l'estat de cobertura dels serveis de banda ampla fixa i mòbil a l'Alt Pirineu i Aran
Consell General de Munrtanya Jesús Fierro
photo_camera El director general Jesús Fierro, al Consell General de Muntanya celebrat a Sort / govern.cat

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) impulsarà la digitalització de les comarques pirinenques com a part del pla de treball aprovat per aquest 2022, que detalla 7 programes i 22 accions específiques en polítiques de muntanya. El Consell Rector de l'organisme ha aprovat, entre d'altres; la dinamització de l'Àrea 5G de l'Alt Pirineu, amb la incorporació propera d'un dinamitzador, la digitalització de les set estacions d'esquí nòrdic dins de la base de dades de Ferrocarrils de la Generalitat o l'estudi de l'estat de cobertura dels serveis de banda ampla fixa i mòbil en els nuclis de l'Alt Pirineu i Aran. L'IDAPA també treballarà millores en mobilitat i promoció del patrimoni cultural.

Entre les accions específiques que han detallat aqquest dimecres, destaca l'avançament de la integració tarifària al darrer trimestre d'enguany, d'acord amb la Direcció General de Transports i Mobilitat; la línia d'ajuts per al desenvolupament local i la promoció del patrimoni cultural adreçada als ens locals i entitat sense afany de lucre, que ja ha donat suport a 99 projectes, o la proposta d'ajuts a museus i equipaments patrimonials adherits a la Xarxa de museus i equipaments patrimonials de l'Alt Pirineu i Aran.

Consell General de Muntanya

El director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Jesús Fierro, ha presidit el Consell General de Muntanya, l'òrgan col·legiat de participació i consulta de tots els consells comarcals muntanyencs. En la reunió s’ha donat compte dels prop de 14 milions d'euros que el Govern ha destinat ja a aquests territoris durant el primer semestre de 2022.

Consell General de Munrtanya Jesús Fierro
El director general Jesús Fierro, al Consell General de Muntanya celebrat a Sort / govern.cat

La xifra inclou els ajuts per a actuacions a la xarxa viària rural, tant pel que fa a camins rodats (6 MEUR) com no rodats (0,6 MEUR); actuacions de neteja de vies de comunicació afectades per les nevades (0,3 MEUR); una nova línia d'adquisició de maquinària per al manteniment de camins (2 MEUR); l'activació d'una nova convocatòria del programa d'habitatge rural (5 MEUR), i les actuacions específiques de coordinació i suport al sector de les estacions de muntanya.

En la reunió del Consell General de Muntanya també s'ha donat compte de l'increment de la dotació pressupostària de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral (16,4 MEUR) i de l'IDAPA (2,5 MEUR), molt per sobre de les xifres habituals dels darrers anys.

L'Agenda Estratègica del Pirineu

Fierro ha dit que l'Agenda Estratègica del Pirineu serà un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat propi. Ha insistit que s'ha de treballar per garantir l'arrelament de la població al territori, l'accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. L'Agenda haurà d'ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l'entorn natural i situant les persones al centre de les decisions. Es preveu que el procés participatiu de l’Agenda comenci el darrer quadrimestre de l'any.

Pere Porta
Pere Porta, director de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran / Ricard Lobo

Llei de muntanya

Pel que fa a la nova Llei de muntanya, el Govern n'ha aprovat la memòria preliminar. El text considera que les polítiques de muntanya han d'apostar per atraure capital humà, residents permanents i activitat econòmica durant tot l'any; aprofitar els recursos propis en un marc de sostenibilitat i resiliència, i ajustar les polítiques públiques i la seva governança a les característiques concretes d’aquests territoris.

La memòria preliminar es mantindrà en consulta pública fins a finals de setembre i el director general ha fet una crida perquè el territori es posicioni sobre la proposta i aporti suggeriments sobre les qüestions que haurà d'abordar la llei. "Volem una llei que surti del territori i es faci amb el territori", ha dit, "i això només passarà si el territori participa en aquesta consulta".

El director també ha avançat la intenció d'impulsar un procés de participació sobre la nova llei durant aquesta tardor, amb la voluntat que comenci la tramitació parlamentària durant la primavera del 2023.

comentaris