SALUT MENTAL

Liciten les obres de reforma del servei de rehabilitació comunitària i l’hospital de dia de salut mental de l’Alt Urgell

Els dos serveis s’ubicaran a l’antic CAP de la Seu d’Urgell i ocuparan 300 metres quadrats

 

Sant Hospital la Seu
photo_camera Els dos serveis s’ubicaran a l’antic CAP de la Seu d’Urgell i ocuparan 300 metres quadrats/ Feliu Sirvent

L’atenció a la salut mental a l’Alt Urgell fa un pas endavant després que aquest més de maig hagi sortit a licitació l’obra del servei de rehabilitació comunitària (SRC) i hospital de dia de l’Alt Urgell, gestionats per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). Es preveu que l’adjudicació es faci efectiva durant el mes de juny i que els treballs tinguin un termini d’execució de deu mesos.

Aquest equipament estarà ubicat als baixos de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, a l’espai on hi havia l’antic CAP, i ocuparà una superfície útil de 304 metres quadrats del total de 690 de què disposa l’edifici. En aquest nou espai s’hi trobaran ubicats el servei de rehabilitació comunitària (SRC), l’hospital de dia d’adults (HDA) i el programa de serveis individualitats (PSI), que actualment estan situats de manera provisional a la primera planta del Centre Cívic de la capital de l’Alt Urgell. Està previst que hi treballin set professionals: un psiquiatra, un psicòleg clínic, una treballadora social, un infermer, dos educadores socials i un terapeuta ocupacional.

En total, el centre comptarà amb una espai de recepció i espera, dos àrees d’atenció directa individual, una àrea de gestió, dos sales polivalents, magatzem, sala de cures i medicació, sala de descans, banys, dutxes, vestidor i cuina-menjador. El pressupost total de la licitació és de 683.504,72€.

CAP de la Seu d'Urgell
El servei de rehabilitació comunitària (SRC) de salut mental i hospital de dia de l’Alt Urgell s'instal·larà a l'antic CAP / Feliu Sirvent

“Les obres de reforma estan enfocades a oferir un servei de millor qualitat a les persones amb problemes de salut mental, així com millor entorn laboral als professionals sanitaris”, afirma Palmira Borràs, directora de centres de la Xarxa Hospitalària de l’Alt Pirineu.

El gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, explica que “per reforçar un sistema de salut que funcioni en xarxa i faci abordatges integrals de les necessitats de les persones, és bàsic reforçar l’orientació comunitària en la salut mental. I en aquesta línia, l’ampliació i millora dels espais de rehabilitació comunitària i de l’hospital de dia de la Seu d’Urgell contribuiran a donar una resposta més àgil i resolutiva dels serveis d’atenció a la salut mental i a orientar-los a la prevenció, la cura, la rehabilitació i l’abordatge comunitari.”

Hospital de dia

L’hospital de dia compta amb quatre places i el 2023 va atendre 27 pacients. Té com objectiu el diagnòstic i tractament del pacient psiquiàtric en un moment agut o subagut de la seva malaltia, incidint en la seva milloria o curació clínica, sense exigir, com els ingressos psiquiàtrics clàssics, la separació del malalt psiquiàtric agut de la família i la comunitat.

Servei de rehabilitació comunitària

El servei de rehabilitació comunitària compta amb 15 places i l’any passat va atendre 41 pacients. Aquest dispositiu assistencial integra les diferents accions orientades a la rehabilitació psicosocial de persones amb trastorns mentals greus o severs, mitjançant el disseny i l’aplicació de plans individualitzats que integren els nivells d’atenció individuals, grupals, familiars i comunitaris per donar resposta a les necessitats i adaptant-se a les característiques psicosocials.