CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Tornen les falles al Pirineu, la festa del foc que ens porta els bons auguris i espanta els mals esperits

Per celebrar el Solstici d'Estiu diversos pobles del Pirineu celebren festes rituals que tenen el foc com a protagonista.
Falles d’Isil- Autoria Felipe Valladares
photo_camera Falles d’Isil- Autoria Felipe Valladares

Torna la Baixada de Falles del Pirineu, les festes del foc, patrimoni cultural immaterial de la Humanitat. Per celebrar el Solstici d'Estiu, augurar bones collites i espantar els mals esperits, diversos pobles del Pirineu celebren unes festes rituals que tenen el foc com a protagonista. Pels voltants de Sant Joan, quan es fa fosc, una corrua de foc baixa de la muntanya fins al poble. Són els i les fallaires que, amb la torxa encesa a l'espatlla, entre música i gran expectació, porten els bons auguris.

Falles al Pallars Sobirà

Les Falles d’Isil van ser declarades Festa Patrimonial d'Interès Nacional al juny de 2010 i reconegudes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO al desembre de 2015, juntament amb les falles d’Alins i altres 62 pobles pirinencs. A Isil, aquesta cerimònia ancestral se celebra de manera ininterrompuda coincidint amb el solstici d’estiu, amb una veneració al foc, la baixada de troncs encesos per la muntanya i la Festa Major.

Falles d'Isil
Falles d'Alins / Ignasi Feltrer

Les Falles d’Alins comparteixen característiques similars i també se celebren durant la revetlla de Sant Joan, coincidint amb la Festa Major del poble. A València d'Àneu, la baixada de Falles es realitza prop de la festivitat de Sant Pere, amb torxes específiques i una tradició recuperada a principis dels anys vuitanta. Les Falles d'Alós d'Isil han estat recuperades gràcies a l'empenta de la gent, s’han convertit en un element clau per reforçar la identitat local i se celebren el primer cap de setmana de juliol.

La nit de foc amb les Falles de Sort, de creació recent, uneix tots els pobles del municipi en dues baixades que convergeixen al parc del Riuet de Sort, amb la qual cosa es mostra la unió dels pobles de la vall d’Àssua i el Batlliu de Sort a través de camins antics i murs de pedra.

Falles a l'Alta Ribagorça

Les “falles” baten cada any rècords de participació i de públic i cada vegada més els turistes s’afegeixen a aquesta festa ribagorçana d’orígens remots. Els fallaires viuen una sensació inoblidable entre el repic de les campanes de cada poble i els crits d’ànim que converteixen aquesta festa en una litúrgia col•lectiva, que s’acaba sempre amb revetlla al voltant de les fogueres.

Falles d'Alins
Falles Alins- Autoria Ignasi Feltrer

El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya, és el que es baixa fins al poble amb les falles i s’hi passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.

A l’Alta Ribagorça existeixen tres tipus de falles: els rentiners, que són d’una sola peça; les falles de pal, les més comunes, arreu de la comarca, que es fan amb trossos de teia de pi i s’enganxen a un pal de freixe amb filferros i puntes i les falles de Vilaller, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.

Falles de Durro
Falles de Durro

A Durro els fallaires baixen de l'ermita de Sant Quirc i centenars de visitants els esperen al poble, des d'on han gaudit de la serp de llum que fan les torxes en baixar per la muntanya. A prop del poble s'hi uneixen els participants més joves. I és que a Durro les falles només les baixen la gent que a poc a poc va aprenent la tradició, edició rere edició.

Les Falles de la Pobla de Segur

La festa de falles de la Pobla de Segur, que es remunta a fa més de 70 anys, compta amb 160 joves. És una tradició que es fa en honor a la Verge de Ribera, patrona del municipi. Els fallaires, quan es fa fosc comencen a baixar des de la muntanya de Santa Magdalena. En arribar al poble, les pubilles, els esperen amb un ram de flors i un traguet de vi. A continuació, en parelles, recorren els carrers de la Pobla fins a la plaça de la Pedrera on llencen la torxa a la foguera. 

Falles de la Pobla
Falles de la Pobla

Les Falles d'Alàs

Després de l’èxit de les dos primeres baixades de falles d’Alàs, inspirada per una troballa documental de l'historiador Carles Gascon Chopo que les situa el 1543 i, en conseqüència, com les més antigues del Pirineu català, el poble d’Alàs treballa per a una nova edició amb l’objectiu per consolidar aquesta celebració dins del calendari anual de les festes del foc del solstici als Pirineus, com a referent únic, a dia d’avui, a la comarca de l’Alt Urgell.

Falles Alàs Carlos Guàrdia
Els fallaires llençant les falles a les flames a l’arribada a la plaça d’Alàs / Carlos Guàrdia Carbonell

Festa d'Eth Haro i d'Eth Taro

Les poblacions araneses de Les i Arties celebren la revetlla de Sant Joan amb una festa mil·lenària que sorgeix d’antigues tradicions celtes vinculades a la purificació: la crema d’un gran avetel Taro o l’Haro, a la plaça del poble. A Les, aquesta celebració és el punt de partida de les festes patronals. A Arties, el Taro s’arrossega pels carrers del poble enmig de música, cants i salts per damunt de les flames fins a l’ajuntament.

Festa deth Haro de Les Marta Lluvich
Festa deth Haro de Les / Marta Lluvich

La cremada de falles a Andorra

La cremada de falles a Andorra se celebra pel solstici d’estiu en dues dates diferents: el 23 de juny, per la revetlla de Sant Joan, es pot gaudir de la festa a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Encamp; mentre que el 28 de juny, per la revetlla de Sant Pere, arriba el torn a la Parròquia d’Ordino.

És una tradició que reforça el sentit de pertinença, la identitat i la cohesió social, alhora que promou la solidaritat, la integració i el diàleg entre generacions a través de la celebració d’una festa molt arrelada en la comunitat.

Calendari de Falles al Pirineu 2024

Les Falles del Pirineu, que es celebren majoritàriament els mesos de juny i juliol, son d’aquelles festes que s’han de viure com a mínim un cop. No només és l’espectacle de foc, sinó és l’entorn i tot el que representen. Cada poble li dona un caràcter singular i té una manera diferent de fer, d’encendre i de viure la festa del foc i baixada de falles.  Aquest és, per ordre alfabètic, el calendari de Falles 2024 a l'Alt Pirineu i Aran.

Alàs – 23 de juny

Alins – 23 de juny

Alòs – 6 de juliol

Andorra – del 22 al 28 de juny 

Arties – 24 de juny

Barruera – 6 de juliol

Boí – 23 de juny

Casós – 23 de juny

Durro – 14 de juny

Erri la Vall – 13 de juliol

Isil – 23 de juny

La Pobla de Segur – 17 de juny

Les – 23 de juny

Llesp – 27 de juliol

Pla de l’Ermita – 26 de juliol

Pont de Suert – 23 de juny

Sant Julià de Cerdanyola – 23 de juny

Senet – 22 de juny

Sort – 15 de juny

Taüll – 19 de juliol

València d’Àneu – 29 de juny

Vilaller – 23 de juny