RECONEIXEMENTS

L'Associació Cultural dels raiers de la Ribera del Segre de Coll de Nargó rep la Creu de Sant Jordi

Durant l’acte, que s’ha celebrat al Teatre Joventut de l’Hospitalet, s’ha guardonat 20 personalitats i 10 entitats

Creus Sant Jordi 2023 3
photo_camera L'Associació Cultural dels raiers de la Ribera del Segre de Coll de Nargó rep la Creu de Sant Jordi / govern.cat

L'Associació Cultural dels raiers de la Ribera del Segre de Coll de Nargó ha rebut aquest vespre la Creu de Sant Jordi de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès. L'acte, que s'ha celebrat al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat, ha comptat també amb la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. 

L'entitat pirinenca ha rebut el màxim reconeixement del Govern de Catalunya pel seu notori paper en la conservació del patrimoni immaterial català, a través del record i de la manifestació de l’ofici de raier. Fins a començaments del segle XX, Coll de Nargó va ser un dels nuclis més importants per al transport fluvial de fusta a Catalunya. Cap als anys vuitanta, diverses dècades després de la seva desaparició, es va recuperar aquesta activitat per part dels veïns de la població i la van convertir en una festa. Cada any, els rais de Nargó tornen a baixar pel Segre per reivindicar el seu passat fortament lligat a l’ofici. El 2022, els raiers van ser declarats, per mitjà d’una proposta conjunta internacional, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

IMG-20230704-WA0011
L'Associació Cultural dels raiers de la Ribera del Segre de Coll de Nargó rep la Creu de Sant Jordi / govern.cat

La cerimònia d’entrega de les Creus de Sant Jordi 2023 ha fet una crida a l’esperança per superar la “fragilitat” de la democràcia amb l’ascens de les formacions d’extrema dreta a l’Estat. Un dels premiats, l’expresident d’Òmnium Jordi Cuixart ha reconegut que la ciutadania té motius per estar “emprenyada” però que no es pot permetre el luxe d’estar “desesperançada”. El cantant Gerard Quintana ha reivindicat la cultura, el coneixement i la ciència com a “eines per aconseguir impossibles”. També s’ha referit a la situació política del País Valencià i les Illes Balears i ha lamentat que es percebin les llengües com a “enemiga” quan en realitat són una “riquesa”. Vicki Bernadet ha demanat celeritat en la protecció a la infància.

Creus Sant Jordi 2023 1
El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 20 persones i 10 entitats / govern.cat

La presidenta de la fundació centrada en combatre els abusos sexuals a menors comesos en l’àmbit familiar, ha emplaçat els poders públics i a la ciutadania a “deixar de banda la por” i “assumir la responsabilitat que ens toca com a adults i societat i protegir la nostra infància”.

Durant la cerimònia al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, a banda de Bernadet i Quintana que han parlat en nom dels premiats, Cuixart també ha pres la paraula com a representant dels guardonats.

Després de dir que les Creus de Sant Jordi ajuden a reconciliar-se amb la "bellesa de la humanitat", ha avisat que la democràcia “sempre està en perill”.

Creus Sant Jordi 2023 2
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga / govern.cat

L’expresident d’Òmnium ha dedicat la seva Creu de Sant Jordi a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a la secretària general d’ERC, Marta Rovira. “I a totes les persones que pateixen repressió, exili i opressió per defensar la llibertat d’expressió. Com en Pablo Hasel”, ha afegit Cuixart.

“Lluitar pels Drets Humans i la llibertat dels Països Catalans és fer-ho també per tot els pobles del món”, ha assenyalat. “Us demano que persistim, que cadascú des d’on cregui que pot ser útil i que no perdem l’esperança”, ha conclòs Cuixart.

Els premiats, "exemples" a admirar

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha obert l’acte recordant que les persones premiades amb la Creu de Sant Jordi 2023 “són exemples” d’entitats i persones a qui cal admirar i escoltar per entendre els temps actuals. “Feu grans la nostra societat des de la generositat, el coneixement i el respecte”, ha celebrat.

Aragonès demana teixir ciutadania i nació compartida

Finalment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat l’entrega de premis amb un discurs on ha reivindicat Catalunya com una “nació cívica que malda pels drets i les llibertats”. “Que avui més que mai vol defensar i compartir en català. Expressem de forma clara que tenim les portes obertes a tothom de qualsevol lloc del planeta que vulgui fer del país casa seva. La llengua i la cultura les volem compartir amb tothom, des del primer dia que participi en la societat”, ha expressat.

En aquest sentit, Aragonès ha dit que el país seguirà “construint una terra de llibertat i que Catalunya és i serà terra de llibertat”. “Especialment en un moment com l’actual on veiem que arreu del planeta es qüestionen molts dels drets i les llibertats que hem assolit. Avui més que mai hem de defensar els drets individuals i col·lectius”, ha relatat. “Davant l’amenaça i la situació que viu el planeta i Catalunya, hem de seguir teixint ciutadania i nació compartida”, ha conclòs.

Creus Sant Jordi 2023 6
L’expresident d’Òmnium , Jordi Cuixart, ha rebut la Creu de Sant Jordi / Albert Hernàndez - ACN

Aragonès ha afirmat que els premiats son “referents” en la vida col·lectiva catalana i ha volgut reconèixer aquelles persones i col·lectius que han ajudat a Catalunya a “ser qui és”. “És el dia per reconèixer la ciutadania que ha ens ha ajudat a ser qui som. Que Catalunya vulgui segui sent una terra de llibertats, en un país que batega”, ha dit el cap del Govern.

La cerimònia d’entrega de les Creus de Sant Jordi ha comptat amb l’actuació de l’Escola Municipal de Música Centre de les Arts (EMMCA) de l’Hospitalet, una breu aparició de Tortell Poltrona i la música del cantant Alfred García que ha interpretat el tema ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa i ‘El boig de la ciutat’ de Sopa de Cabra, dues formacions premiades. La presentació de l’acte ha anat a càrrec de Fàtima Ahmed i Sol Picó, Creus de Sant Jordi 2022 i 2020.

Creus Sant Jordi 2023 5
El grup Sopa de Cabra ha rebut la Creu de Sant Jordi per la seva notòria aportació a la cultura musical catalana / govern.cat

Creus de Sant Jordi 2023

El cineasta Agustí Villaronga –a títol pòstum-, el festival Sónar, el grup Sopa de Cabra, l'activista social Vicki Bernadet, el pintor i escultor Antoni Miró, l'actriu Julieta Serrano, l'activista i expresident d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart, el músic Jaume Sisa, l'advocat i escriptor Antoni Gelonch i el pintor Joan-Pere Viladecans són algunes de les vint personalitats i deu entitats que han estat guardonades amb la Creu de Sant Jordi 2023.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que atorga la Generalitat. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats ha volgut respectar, com en les darreres edicions, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.