MÓN RURAL

El Govern portarà oficines bancàries mòbils als pobles que no tenen caixers

A la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran hi ha 52 municipis sense oficina bancària, el 68%del total, on hi viuen 15.305 persones
Caixer automàtic
photo_camera El Govern portarà oficines bancàries mòbils als pobles que no tenen caixers / ACN

El Govern ha iniciat avui un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis que actualment no disposen d’oficina bancària. En concret, avui hi ha 503 municipis —dels 947 que existeixen a Catalunya— que no tenen cap sucursal. L’objectiu del Govern és crear una xarxa d’oficines mòbils itinerants per tal que aquests municipis disposin d’accés a aquests serveis dues vegades al mes, és a dir, cada quinze dies.

A banda de permetre treure diners d’un caixer automàtic, el pla inclou també la prestació de serveis financers, de manera que l’experiència sigui homologable a la visita a una sucursal bancària tradicional. Amb aquesta iniciativa, es pretén que el 100% de la ciutadania tingui garantit l’accés als serveis financers que es poden trobar en una oficina bancària.

Natàlia Mas
La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en roda de premsa / Bernat Vilaró

La consolidació del sector financer i l’avenç de les noves tecnologies ha provocat que Catalunya tingui, avui dia, 2.194 oficines bancàries, un 73% menys que el 2008, d’acord amb el Registre d’oficines d’entitats supervisades pel Banc d’Espanya. Aquesta reducció ha estat més accentuada a Catalunya que a la mitjana de l’Estat i de la zona euro, on la rebaixa ha estat del 58% i del 41%, respectivament.

Davant d’aquesta situació, el Govern creu convenient agafar la iniciativa i proposar solucions. La falta d’oficines bancàries exclou de l’accés a aquest servei bàsic determinats col·lectius, sigui pel seu lloc de residència, la seva edat, la seva falta d’habilitats digitals o per qüestió de recursos econòmics. La població resident en els 503 municipis sense oficina bancària és de 307.553 persones.

Per tal de desplegar el pla, el Govern iniciarà aquesta setmana una consulta preliminar de mercat com a pas previ a la licitació del servei. En tractar-se d’una proposta innovadora, la consulta preliminar permet a l’administració mantenir un diàleg tècnic i escoltar les propostes que puguin plantejar els interessats a participar en el futur concurs. La consulta es realitzarà durant els mesos de juliol i agost. Posteriorment, un cop es processi la informació rebuda, la voluntat és publicar la licitació a partir del mes de setembre. 

52 municipis sense caixer a l'Alt Pirineu

A la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran hi ha 52 municipis sense oficina bancària, el 68%del total, on hi viuen 15.305 persones.