EMERGÈNCIES

La regió de l'Alt Pirineu i Aran va registrar més de 29.000 incidents durant l'any 2021

Els professionals d'emergències posen en relleu les particularitats a l'hora de treballar en aquest territori
Emergències Alt Pirineu 4
photo_camera Tècnics mostren l'equipament d'una ambulància medicalitzada / Marta Lluvich

A l'Alt Pirineu i Aran es van produir més de 29.000 incidents durant l'any 2021, dels quals un 53% va requerir la mobilització d'un recurs sanitari. Aquestes dades s'han donat a conèixer durant la IV Jornada d'Emergències del Pirineu, celebrada a Tremp, i que ha reunit a més de 500 professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'Hospital Comarcal del Pallars. Durant aquesta edició s'han tractat les últimes actualitzacions de procediments i compartit experiències entre professionals sanitaris. Les particularitats del territori, amb poca població, nuclis aïllats, i complicacions orogràfiques el fan especial a l'hora de treballar, han conclòs els professionals.

El principal objectiu de les jornades ha estat actualitzar els coneixements en incidents de Múltiples Víctimes (IMV) així com d'altres protocols d'actuació davant incidents en la muntanya.

Emergències Alt Pirineu 2
A les Jornades d'Emergències del Pirineu, celebrades a Tremp, hi han participan més de 500 professionals / Marta Lluvich

Montserrat Navarra, sotscap territorial del SEM a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, ha explicat que "cada cop hi ha més moviment de persones cap al territori i això implica el risc d'accidents en el moment del desplaçament o de la pràctica d'esports de risc". A l'Alt Pirineu i Aran es van realitzar 130 rescats de muntanya per part de l'equip conjunt SEM-Bombers.

Moltes vegades a l'Alt Pirineu i Aran la gravetat dels incidents canvia respecte a la resta del territori, ja sigui per la distància o per l'accessibilitat al lloc de l'incident.

Eduard Sanjurjo, director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars (HCP), ha destacat que els professionals que treballen en aquestes comarques puguin rebre formació especifica al territori i a tall d'exemple ha parlat dels tallers que s'han fet durant les jornades sobre hipotèrmia, ofegament o ferides per armes de foc.

Emergències Alt Pirineu 3
Tècnics mostren l'equipament d'una ambulància medicalitzada / Marta Lluvich

Els professionals han pogut aprendre sobre casos pràctics com: actuacions que poden derivar-se d'un accident en zones aïllades i de muntanya o rescats viscuts per l'equip assistencial de l'helicòpter de Tremp.

Miquel Abrantes, gerent del Servei Català de la Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, ha destacat la importància d'apropar la formació als professionals d'aquestes comarques, donat que la formació continuada i l'entrenament fa que millori la resposta per part dels equips assistencials.