AEROLÍNIES

L’èxit del vol de la Seu d'Urgell a Palma empeny Andorra a ampliar la ruta dos anys

L’alta afluència ha permès que la línia aèria que ha connectat el Pirineu i les Illes Balears fos econòmicament viable sense cap aportació del Govern d'Andorra.
Vol la Seu Madrid
photo_camera Inauguració del vol regular de la Seu d'Urgell a Madrid / Foto: Govern d'Andorra

A partir d’aquesta tardor i durant tot l’any es podrà volar a Mallorca des de l’aeroport d’Andorra-La Seu d'Urgell. El Govern d'Andorra ha donat llum verda aquest dimecres a la licitació per a l’atorgament de suport econòmic per impulsar la ruta aèria que permeti connectar l’aeroport d’Andorra-La Seu d’Urgell i l’aeroport de Palma (Mallorca) a partir de la tardor d’enguany i durant tot el 2025.

Aquesta decisió es pren després de l’èxit assolit durant la prova pilot que s’ha impulsat durant la temporada d’hivern d’enguany, ja que l’alta afluència ha permès que la línia aèria que ha connectat el Pirineu i les Illes Balears fos econòmicament viable sense cap aportació del Govern. Així mateix, l’Executiu també treu a concurs el contracte per allargar el suport per a l’explotació de la línia aèria que enllaça amb Madrid, que clou a finals d’aquest 2024. Andorra continua apostant per dinamitzar l’aeroport de la Seu d'Urgell amb el suport a aquestes rutes aèries i així diversificar les opcions per connectar el país dels Pirineus amb l’exterior.

autoritats-la-seu-palma-avio-aeroport-acn
Autoritats durant la inauguració del vol de la Seu d'Urgell a Palma / Albert Lijarcio 

Entrant al detall, el concurs preveu que l’explotadora aèria que guanyi el concurs hagi d’oferir, a partir de la tardor, vols regulars que connectin amb Palma amb un mínim de dues freqüències setmanals. L’aportació, per part del Govern d'Andorra, màxima per al període comprés entre la tardor i finals d’enguany es preveu de 220 mil euros, que podrà ser menys en cas que l’afluència de passatgers sigui elevada.

Dos anys més a Madrid 

De forma paral·lela, i en el mateix concurs, el Govern també licita les aportacions econòmiques per allargar la ruta que connecta amb Palma, així com la que connecta amb Madrid –que finalitza el contracte aquest 2024– durant tot el 2025 i per un període total de dos anys, ampliant així les adjudicacions que es feien fins ara que eren anuals. L’empresa guanyadora del concurs ha de proposar dues freqüències setmanals, com a mínim per a les dues connexions, i en el cas de Madrid com a mínim els divendres i diumenges. La ruta aèria que connectarà tot el 2025 amb Mallorca es desenvoluparà, encara, en forma de prova pilot per identificar els moments de l’any amb més demanda i menys. Pels dos enllaços aeris es preveu una aportació màxima d’1,6 milions d’euros per a l’any que ve, quantitat econòmica que pot disminuir en funció de l’afluència de les rutes.

La convocatòria pública es fa internacionalment, vist que no existeix cap línia aèria autoritzada a Andorra que pugui dur a terme els serveis previstos.