GENT GRAN

L’Alt Pirineu pren consciència de l’abús i maltractament a les persones grans

La Seu d'Urgell i Tremp commemoren el Dia Mundial per la presa de consciència de l’abús i maltractaments a les persones grans.
Dia contra maltractament gent gran
photo_camera Concentració a la plaça de les Monges de la Seu d'Urgell /CCAU)

L’Espai Cultural la Lira ha acollit aquest dimarts 15 de juny una jornada en motiu del Dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans. El punt central de la jornada ha estat la presentació de la campanya ‘Tracta’m bé’, impulsada per l’àrea de benestar de l’Ajuntament de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà. La iniciativa té el propòsit de prevenir els maltractaments a les persones grans i fomentar el bon tracte i els valors positius cap a aquest col·lectiu, com a mètode de prevenció i sensibilització.

WhatsApp Image 2021-06-15 at 13.44.18 (1)(Foto: Jornada celebrada a La Lira de Tremp, en motiu del Dia Mundial de la presa de consciència de l’abús i els maltractaments a les persones grans./ tremp.cat)

La jornada ha començat amb la benvinguda de l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, on ha afirmat que hi ha un gran silenci entorn dels maltractaments a la gent gran i que el silenci acaba sent còmplice d’aquests maltractaments. Per tant, un dels objectius és conscienciar la ciutadania i treballar amb els més petits per prevenir  aquestes conductes d’abús.

Poster_TRACTAMBE 1

Per la seva banda, la regidora de Benestar de l’Ajuntament de Tremp, Rosa Melines, ha presentat la jornada i remarcat la capacitat de la societat de canviar les actituds discriminatòries i posar la mirada en el futur posant el nostre granet de sorra per a transformar la societat fent-la més acollidora, més justa, més igualitària i més cohesionada. Amb la implementació de la campanya ‘Tracta’m bé’ podrem posar aquest granet de sorra prevenint els maltractaments a les persones grans i fomentar el bon tracte.

La jornada ha comptat amb la ponència de Montse Pinenda, amb la conferència Les dones grans i les violències masclistes: mai és tard per parlar-ne. Montse Pineda, ha posat sobre la taula l’acceptació cultural i social que tenen moltes conductes i situacions masclistes.  Ha insistit en la necessitat de trencar el silenci per tal de posar destapar moltes d’aquestes situacions masclistes que fins ara ens han semblat normals i no ho són. Hem de poder parlar de les conductes masclistes i no convertir-les en tema tabú, si no se’n parla serà molt difícil deixar de patir situacions d’abús i violència.

La cloenda de la Jornada ha anat a càrrec de Pilar Vizcaino, tècnica de la subdelegació del Gobierno, mostrant satisfacció perquè cada vegada més municipis se sumin a campanyes que puguin prevenir i conscienciar a la població sobre conductes de violència i maltractament.

Concentració a la Plaça de les Monges de la Seu d'Urgell

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell han commemorat aquest dimarts el Dia Mundial per la presa de consciència de l’abús i maltractaments a les persones grans. Representants de totes dues institucions s’han aplegat a la plaça de les Monges de la Seu d’Urgell per llegir i escoltar un manifest elaborat pel Consorci d’Atenció a les Persones i el Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Urgell per reclamar que es garanteixin la protecció i la seguretat de les persones grans.

S’han encarregat de llegir el manifest Marian Lamolla, tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell; Amadeu Gallart, president del Consell Consultiu de la Gent Gran de l’Alt Urgell: i Carme Ribó, consellera de la Gent Gran al Consell Comarcal. També han estat presents a l’acte l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, i la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, a més de tècnics locals i comarcals.

Dia contra maltractament gent gran(Foto: Concentració a la plaça de les Monges de la Seu d'Urgell, amb Amadeu Gallart i carme Ribó llegint el manifest /CCAU)

El manifest posa de relleu que el maltractament a les persones grans “és un problema social greu, universal i complex, que afecta totes les classes socials i tots els nivells culturals i que, en la majoria dels casos, es produeix en l’espai íntim i personal”, una situació que s’ha vist agreujada durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19.

Les entitats que signen el manifest reclamen que els poders públics dediquin “els recursos necessaris per tal de prevenir, detectar, intervenir i acompanyar en situacions de maltractament a les persones grans, així com promoure campanyes i accions de sensibilització”. També es fa una apel·lació a “la responsabilitat de notaries, entitats financeres i entitats asseguradores a l’hora d’evitar, detectar i denunciar possibles situacions d’abús”. El manifest acaba expressant la necessitat “d’educar en valors com el respecte i la solidaritat a les famílies, en l’àmbit educatiu i en general a tota la societat”.