El president de Junts a la Vegueria de les Terres de Lleida, Eloi Bergós, i el president de l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, s’han reunit aquest dimecres a Brussel·les amb Carles Puigdemont i han abordat la decisió del Govern espanyol de desestimar definitivament 335 sol·licituds d’inversions a projectes locals d’energia neta a municipis catalans de repte demogràfic. En aquest sentit, els eurodiputats de Junts s’han compromès a registrar una pregunta al Parlament Europeu per demanar explicacions sobre aquesta desestimació i reclamar que es reconsideri, per tal que els municipis catalans de menys de 5.000 habitants que compleixin amb els criteris puguin rebre l’ajut.
Junts al Senat també reclama reconsiderar els projectes locals d’energia neta a Catalunya La senadora pirinenca de Junts al territori, Mayte Rivero, i el conjunt del grup de Junts per Catalunya al Senat han registrat una moció a la cambra alta en aquesta mateixa línia, i per reclamar la inclusió dels 335 municipis catalans al Programa DUS 5000. Aquesta iniciativa de Junts al Senat se suma a la bateria de preguntes que el grup va registrar el passat 3 de gener i demana al Govern espanyol que rectifiqui la desestimació de les sol·licituds, que s’admetin tots els projectes i que s’hi destinin més recursos.
“La gestió d’aquests fons és caòtica i està mancada de criteris objectius i de transparència, la qual cosa permet que es prenguin decisions totalment arbitràries”, assegura el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries. Amb 335, Catalunya lidera la llista de territoris amb més sol·licituds desestimades definitivament per a rebre fons europeus, molt per sobre de les 33 a la Comunitat de Madrid i les 7 d’Astúries. “Una vegada més, Catalunya pateix una discriminació. Mentrestant, els socis del PSOE els regalen els vots a canvi que Catalunya sempre hi perdi”, lamenta Cleries.
La moció de Junts va en la mateixa línia que la bateria de preguntes en què s’exigia al Govern espanyol que deixés clars els criteris que havia utilitzat per desestimar els expedients de sol·licituds d’ajuda per les entitats locals de Catalunya. Així, demana que es facin públiques les dades referents a les sol·licituds acceptades per comunitats autònomes i denuncia que el criteri seguit per a la seva acceptació hagi estat l’ordre de presentació. “La resolució s’ha elaborat discrecionalment sense seguir criteris de qualitat, sinó criteris d’ordre de registre”, retreu Cleries. En la mateixa línia, Junts també denuncia que els projectes desestimats no disposen d’un termini per a presentar al·legacions, cosa que “els deixa en una situació de total indefensió”, diu Cleries.