ELECCIONS MUNICIPALS 28M

Veten una candidatura perquè té massa dones i no compleix el percentatge de candidats homes que marca la llei

La CUP troba "totalment absurd" que es penalitzi presentar més dones del compte 

Capgirem Moià
photo_camera La Junta Electoral impugna una candidatura perquè té massa dones / Capgirem Moià

La Junta Electoral ha impugnat la llista presentada per Capgirem-CUP a la localitat de Moià, a la Catalunya Central, per a les eleccions municipals del pròxims 28 de maig al no ser paritària i tenir més dones del que permet la Llei Orgànica de Règim Electoral (Loreg), que estableix que als municipis de més de 3.000 habitants, com és el cas, els candidats d’un o un altre sexe no podran estar representats en menys del quaranta per cent. En la llista de candidats presentada per Capgirem el 60 per cent eren dones, per la qual cosa l’àrbitre electoral va determinar que no complia els requisits. En concret els candidats eren vuit dones i cinc homes.

La formació, que va qualificar d’“absurda” aquesta decisió, ja va anunciar la seua intenció de canviar un dels candidats per aconseguir que la llista compleixi la llei i que la formin 7 dones i 6 homes. La llista definitiva s’haurà de presentar abans de demà i els anticapitalistes encara estudien quina substitució fer. Amb tot, la portaveu del partit, Lakshmi Roset, va lamentar que una llei que al principi es va idear per corregir la “infrarepresentació històrica” de les dones en el món de la política, ara s’utilitzi per penalitzar just el contrari. En aquest sentit, Roset va considerar que “no té cap tipus de conseqüència negativa” que la llista d’un partit superi el percentatge de dones i menys com per ser impugnada”.

Així mateix, la formació anticapitalista va criticar que a ells se’ls penalitzi per això quan, per exemple, diversos grups al Parlament de Catalunya presenten composicions en les quals les dones “representen al voltant del 30%” dels diputats.

La Junta Electoral també ha vetat la llista presentada a les municipals de la formació ultradretana Vox a la mateixa localitat, aquesta vegada per motius totalment contraris. La seua candidatura estava composta per vuit homes i cinc dones. El partit ja ha canviat un dels noms de la seua llista per aconseguir complir la paritat exigida per la llei electoral.