PUBLICACIONS

La jove acordionista i compositora, Roser Gabriel, a la portada del 'Viure als Pirineus' del mes d'abril

La publicació pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 242, corresponent al mes d'abril del 2022.
Viure als Pirineus abril 2022 2
photo_camera Portada del VIURE ALS PIRINEUS del mes d'abril de 2022 / FS

El número 242 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes d'abril, dedica la seva portada a la jove acordionista de Ribera de Cardós, Roser Gabriel. En la secció 'Joves del Pirineu' Gabriel, compositora i professora a l’Escola de Música de Rialp, formada a Catalunya i a Finlàndia, ens parla de la seva estada Hèlsinki, dels seus estudis a l'ESMUC, d'una experiència vital al Nepal i de la publicació del seu primer disc, 'L'arbre humà'.  Assegura que la música ens ajuda a connectar i arriba on les paraules no poden fer-ho. També a la portada destaquem l'experiència de quatre infermeres que han deixat la seva feina a grans hospitals de Barcelona per anar a viure i treballar al Pirineu. Raquel Gainza, Carla Martorell, Cris Conesa i Judit Inglès arran de la pandèmia van deixar la seva feina a Barcelona i ara treballen a l’Hospital de la Seu d’Urgell i estan encantades amb la seva decisió, tant des del punt de vista personal com professional.

A les pàgines d'Opinió, l'article 'Que el cel no caigui sobre nosaltres' dEnric Quílez ens parla de la guerra entre Rússia i Ucraïna i de l'amenaça de Dimitri Rogozin, director de l'agència espacial russa Roscosmos, de deixar caure l'estació Espacial Internacional a sobre d'Europa o dels Estats Units. Per la seva banda, l’escriptor i economista Amadeu Gallart aprofundeix en la segona part de la història d’un establiment comercial emblemàtic de la Seu d’Urgell: L’antiga Casa Cosmet. Gallart assegura que el Jaume Bertran creia que per reforçar el negoci, calia evolucionar i van introduir la nova secció de confecció de dona. A la Seu, i sobretot a Andorra, hi havia cada vegada més capacitat adquisitiva. L'historiador Daniel Fité Erill, a la secció 'Ara fa cent anys', ens aproxima al poble de Fígols d'Organyà. Fité explica que l'any 1922, a Fígols hi havia dos fondes, un paleta, un agutzil, un 'cafè económico' i un 'salón de baile'.

El Viure als Pirineus d’aquest mes d'abril torna a publicar la seva secció PIRINEUENCS i ho fa amb un protagonista de luxe: l'escriptor i lingüista, Josep Espunyes. El poeta peramolí assegura que "Si al món no hi hagués poetes, la vida encara seria molt més cantelluda que no pas ara". També ens fem ressó de la reobertura de la Biblioteca Sant Agustí de la Seu d'Urgell, després de les obres de reforma que han millorat la seva funcionalitat.

A les pàgines de Cultura, expliquem que l'Ajuntament de Puigcerdà i Clippers Live han signat un conveni de col·laboració per a la celebració, aquest pròxim mes d'agost, del Summerfest Cerdanya 2022, festival musical que portarà a Puigcerdà alguns dels artistes musicals més importants del moment. També ens centrem en les novetats editorials que sortiran per Sant Jordi. L'escriptor Manel Figuera publica una història de bandolers de la Cerdanya, a partir de la figura del Minyó de Montellà. I, el dia 21 d'abril, Roser Pubill i Mònica Jarauta presentaran l'Emma, un conte que visualitza els diferents models de família que existeixen.  

La secció Els Fogons del Pirineu ens apropa a La Borda del Ceretà de Puigcerdà, un restaurant comandat per Chus Iniesta i Georgina Baró, que elabora cuina tradicional de cerdanya, creativa i amb producte de mercat. Chus Iniesta i Georgina Baró fa anys que es mouen entre plats i fogons. La seva és la història d’amor d’una parella unida per la devoció que senten per la cuina, la natura i els esports.

L’habitual secció de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) es fa ressò que la Taula de Camins aprova un nou full de ruta fins al 2025.