NOU GOVERN ESPANYOL

Josep Borrell serà ministre d'Exteriors del govern de Pedro Sánchez

Nascut a la Pobla de Segur, Josep Borrell ha estat ministre d'Obres Públiques i Urbanisme i president del Parlament Europeu, però darrerament ha estat una de les veus més crítiques amb l’independentisme

Josep Borrell
photo_camera Josep Borrell en un acte de campanya del PSC/Andrea Zamorano

Josep Borrell és un vell conegut de la política socialista i ara serà ministre d’Exteriors del govern de Pedro Sánchez. Va ser una de les cares més conegudes del socialisme durant l’etapa de Felipe González, i el seu intent frustrat de liderar el PSOE el va acabar desterrant al Parlament Europeu. Ser president de la cambra europea, però, encara li va deixar una certa tribuna pública, cosa que darrerament ha aprofitat per ser una de les veus més crítiques amb el procés i amb l’independentisme. Ara, arriba a l’executiu de Sánchez per fer-se càrrec de la diplomàcia espanyola i les relacions exteriors, i alguns dubten que pugui ser un element suavitzant de les relacions entre Catalunya i Espanya.

I és que una de les obsessions polítiques que ha guiat a Borrell en els últims anys és el procés. De fet, va criticar públicament en diverses ocasions al govern de Mariano Rajoy per no fer campanya activa contra l’argumentari independentista i el que ell considera “mentides”. Borrell va arribar a intentar desmentir els arguments econòmics del sobiranisme publicant el seu llibre ‘Las cuentas y los cuentos de la independencia’.

La seva contundent postura contrària al sobiranisme el va portar a ser un habitual als grans actes de Societat Civil Catalana, i també a formar part de la darrera llista del PSC al Parlament, liderada per Miquel Iceta, tot i que en un lloc purament testimonial. Precisament en aquesta campanya, va deixar anar una de les frases més polèmiques d’entre les moltes que ha pronunciat contra el procés. Borrell va arribar a dir que calia “desinfectar Catalunya” dels independentistes, i va desencadenar una tempesta política, fins al punt que alguns companys de partit van distanciar-se d’aquestes declaracions.

Ara, en plena nova era al govern espanyol i quan els independentistes estan expectants per veure com actua Pedro Sánchez, el nou president ha decidit incloure al seu executiu un català com Borrell, amb una motxilla política fortament vinculada a l’antiindependentisme. 

Nascut el 1947 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), al llarg de la seva trajectòria Borrell ha tingut responsabilitats municipals, com a regidor de Majadahonda, i estatals, com a ministre de Felipe González. Va intentar encapçalar la llista del PSOE per a les eleccions generals del 2000, però va renunciar en favor de Joaquín Almunia tot i haver-li guanyat unes primàries per la manca de suports de la cúpula socialista. La carrera de Borrell va passar després per la política europea, on va ser eurodiputat i president del Parlament Europeu.

Josep Borrell es va afiliar al PSOE el 1974. Del 1992 al 2004 va formar part de l'executiva del PSC, i entre el 1997 i el 2000 de l'executiva federal del PSOE. El primer càrrec públic el va aconseguir el 1979, quan va ser regidor al municipi madrileny de Majadahonda. El 1982 salta a la primera línia política estatal en ser nomenat secretari general d'Economia en el primer govern de Felipe González. El 1984 seria secretari d'Estat d'Hisenda, nomenat per l'aleshores ministre Miguel Boyer. El 1986 va ser escollit diputat al Congrés per la província de Barcelona, i repetiria el 1989, el 1993, el 1996, el 2000 i el 2004.

L'any 1991 va aconseguir el càrrec públic de més alçada de la seva carrera política a Espanya, quan va ser nomenat ministre d'Obres Públiques i Urbanisme en substitució de Javier Sáenz de Cosculluela. L'any 1993 també li van ser transferides les competències de Medi Ambient.

Anys més tard, Borrell es va presentar a unes primàries per encapçalar la llista del PSOE a les eleccions generals del 2000. Va derrotar Joaquín Almunia, aleshores secretari general del partit, però va acabar renunciant en favor seu per la falta de suport de la direcció.

El 2004, Borrell salta a la política europea encapçalant la llista del PSOE en les eleccions d'aquell any i esdevenint eurodiputat. El 20 de juliol del mateix any va ser escollit president de la cambra europea, gràcies a un acord amb el Partit Popular Europeu (PPE) pel qual havia de compartir el mandat amb Hans-Gert Pöttering. El gener del 2007 li va cedir el lloc.

Josep Borrell Fontelles va néixer el 24 d'abril del 1947 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Va cursar estudis d'enginyeria industrial a la Universitat de Barcelona, però va canviar la carrera per passar a fer enginyeria aeronàutica a la Universitat Politècnica de Madrid el 1965. Més tard es va doctorar en ciències econòmiques a la Universitat Complutense de la capital espanyola. La seva formació inclou també estudis a l'Institut francès del Petroli de París i a la universitat nord-americana d'Stanford. Ha estat professor d'Anàlisis Econòmiques a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat Complutense de Madrid i catedràtic de matemàtiques empresarials.