ELECCIONS MUNICIPALS 28M

Joan Talarn repetirà com a president de la Diputació de Lleida

Serà el segon mandat del republicà, que formarà govern amb el PSC Unitat d'Aran i Pacte Local
Joan Talarn pacte diputació 1
photo_camera Joan Talarn repetirà com a president de la Diputació de Lleida / Oriol Bosch
L'exalcalde de Bellvís (Pla d'Urgell) i actual regidor d'aquest municipi, Joan Talarn (ERC), repetirà com president de la Diputació de Lleida els propers quatre anys. Segons han avançat 'Segre' i 'La Mañana', confirmat fonts properes a l'ACN, així ho ratificarà properament l'executiva regional del partit, que ja va anunciar fa dies l'acord de govern a la corporació amb el PSC – Unitat d'Aran (UA) i Pacte Local, la marca blanca del PDeCAT. Les tres formacions sumen 13 dels 25 diputats de la corporació i l'acord es presenta aquest dimarts en roda de premsa. Serà el segon mandat consecutiu de Talarn al capdavant de la Diputació de Lleida després de finalitzar l'actual, on ha governat amb un pacte amb Junts.

Després del 28-M, Junts va obtenir 10 diputats i aspirava a tenir la presidència però l'acord entre republicans i socialistes ho impedeix. En aquest sentit, la presidenta de la Federació regional d'ERC a Lleida, Montserrat Fornells, que ha participat en les negociacions, ha assegurat que només amb els grups que han signat l'acord es pot garantir "l'equitat, la transparència i la justícia" en el repartiment de fons públics per als municipis de la demarcació. Així, ha afegit en relació a Junts, que no van obtenir una resposta clara a l'exigència de mantenir la "governança republicana".

Joan Talarn pacte diputació 2
Òscar Ordeig, primer secretari del PSC a Lleida / Oriol Bosch

De la seva banda, el primer secretari de PSC a Lleida, Òscar Ordeig, ha assegurat que "tothom ha parlat amb tothom" i ningú pot dir que s'ha sentit exclòs. Així ha defensat que ho han fet el millor que han pogut, amb converses i reflexions sobre "territori". Al final, ha fit que s'havia de triar un camí tot i que respecta les legítimes discrepàncies dels partits que s'han quedat exclosos.

En aquest sentit, la representant d'Unitat d'Aran i síndica en funcions d'Aran, Maria Vergés, ha assenyalat que l'acord és un exemple de gestió de la "diversitat" ja que les ideologies polítiques dels partits difereixen però tenen objectius comuns que passen per la defensa del territori de la demarcació de Lleida, la més gran de Catalunya. A més, ha destacat que per UA, ser presents a l'acord, els referma en l'objectiu que té el partit d'estar al màxim possible d'institucions.

La diputada de Pacte Local i alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha recordat que el partit ja ha format part de l'acord actual a la Diputació com a PDeCAT i ha assegurat que els darrers 4 anys han tingut una "entesa" molt important per part del president de la mateixa manera que ara hi ha hagut amb el PSC i UA. Pujol ha defensat que el pacte posa en valor les persones i sobretot que garanteix una "gestió eficaç" de la Diputació de Lleida.

Aspectes organitzatius de l'acord

A banda de la presidència per ERC, els republicans també tindran la segona vicepresidència. La primera recaurà en el PSC, la tercera serà per a Unitat d'Aran i la quarta per a Pacte Local.

Maria Vergés Pacte Diputació
Maria Vergés, secretària general d'unitat d'Aran / Oriol Bosch 

ERC continuarà treballant bàsicament en les àrees que ha estat gestionant durant el mandat que ara ha finalitzat. Així, el partit liderarà el Departament de Presidència i dependents, Recursos Humans, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), el Patronat de Promoció Econòmica, i l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals.

Al PSC li correspondran les àrees de Cooperació Municipal i Comarcal, la de Noves Tecnologies – Centre de Procés de dades, i la de Vies i Obres. Unitat d'Aran tindrà el Patronat de Turisme 'Terres de Lleida' i Pacte Local assumirà les Escoles Especials i altre serveis socials en coordinació amb l'àrea de Salut.

Pacte diputació 2
Signants del pacte de govern a la Diputació de Lleida / Oriol Bosch

Una novetat que s'incorporarà al mandat serà la creació al cartipàs de la figura del Cap de l'Oposició, que correspondrà al grup amb major representació després de govern, per tant Junts. Aquesta figura tindrà l'assignació d'una vicepresidència amb dret a una persona assessora.

Les formacions que conformaran el govern estan acabant de decidir quins seran els diputats que estaran presents a la cambra durant el proper mandat. Només ERC ja té decidits els noms de les persones que són, per part del partit judicial de Lleida, Jordi Verdú, alcalde de Corbins, Sandra Marco, alcaldessa de Soses i Sandra Castro, regidora a la Paeria de Lleida. Pel partit judicial de Balaguer, Joan Talarn, regidor de Bellvís i Estefania Rufach, alcaldessa d'Os de Balaguer. Pel partit judicial de Cervera, Òscar Martínez, alcalde de Ciutadilla; pel partit judicial de Tremp, Marc Baró, alcalde de la Pobla de Segur, i pel partit judicial de Sort, Josep Ramon Fontdevila, alcalde de Soriguera.