BIOENERGIA

Integra Pirineus rep el Premi Biomassa en la 1a Nit de la Bioenergia de Catalunya

Els Premis de la Bioenergia 2023 volen reconèixer el paper d'empreses, entitats públiques i privades, que han dut a terme projectes destacables en l'ús i el foment de la Bioenergia a Catalunya.
Integra Pirineus premi biomassa
photo_camera Urgell Escribà, directora d'Integra Pirineus, recollint el Premi Biomassa / @Bioenergia_Cat

La Fundació Privada Integra Pirineus ha estat guardonada amb el Premi Biomassa en la 1a Nit de la Bioenergia de Catalunya que va tenir lloc el proppassat 18 de maig a l'Auditori del Museu de la Ciència CosmoCaixa de Barcelona, organitzada pel Clúster de la Bioenergia de Catalunya. Urgell Escribà Trota, directora d'Integra Pirineus, va ser l'encarregada de recollir el guardó.

Integra Pirineus és una entitat del tercer sector, arrelada a l'Alt Urgell, que té per objectiu la inserció social i laboral de persones amb risc o situació d'exclusió social; especialment aquelles amb una discapacitat intel·lectual o un trastorn de salut mental. La principal via d'ocupació és la gestió forestal sostenible dels boscos del Pirineu, sent una labor urgent per la mitigació del canvi climàtic i la generació d'energia renovable.

Premis de la Bioenergia 2023

Durant la vetllada també es van lliurar els Premis de la Bioenergia 2023, que volen reconèixer el paper d'empreses, entitats públiques i privades, que han dut a terme projectes destacables en l'ús i el foment de la Bioenergia a Catalunya.

El Premi BIOMASSA, com ja s'ha dit, va recaure en Integra Pirineus. El Premi BIOGÀS s'ha atorgat ex aequo al Projecte de la Granja Torre de Santamaria i al Projecte Biometagas La Galera. El Projecte de la Granja Torre de Santamaria destaca per ser un dels pioners a injectar biometà procedent de l'activitat ramadera a xarxa a nivell estatal. Destaca la gestió de residus ramaders per a donar solució sostenible i circular a la problemàtica mediambiental dels purins.

Nit Bioenergia
Foto de família dels premiats en la 1a Nit de la Bioenergia de Catalunya / @Bioenergia_Cat


El Projecte Biometagas La Galera està basat en la producció de biometà gestionant residus orgànics biodegradables. Aquesta planta és capaç de donar solució a una diversitat de residus com a llots d'indústria, dejeccions ramaderes o residus orgànics.

El Premi INNOVACIÓ s'ha atorgat a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i Mafrica, al projecte de recerca sobre producció de biogàs a partir de residus d'escorxador, l'estudi del qual ha estat realitzat al costat de Mafrica. L'objectiu d'aquest projecte presentat és definir i dissenyar una estratègia de valorització mitjançant la producció de biogàs a partir de subproductes animals no destinats a consum humà i residus generats en l'escorxador de porcí.

El Premi TRAJECTÒRIA ha recaigut en Xavier Flotats, Doctor Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya. La seva carrera professional s'ha centrat en la recerca, desenvolupament i divulgació del biogàs. Pioner i visionari és una figura reconeguda tant a nivell català com internacional. Aquest guardó és només una petita mostra d'agraïment del sector per la seva labor pionera en aquest àmbit.

La clausura de l'acte va anar a càrrec del president del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Jordi Serra, i de la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà.

Nit Bioenergia 2
La Consellera Teresa Jordà va tancar la 1a Nit de la Bioenergia de Catalunya / @Bioenergia_Cat

El president de l'entitat ha obert la seva intervenció assenyalant que ´sense bioenergia no hi haurà transició energètica a Catalunya´, i ha mostrat la seva preocupació sobre les conclusions del recent informe IPCC de Nacions Unides sobre l'escalfament global del planeta degut del canvi climàtic. ´Si no es fa res no hi ha futur. Per això és fonamental la transició energètica amb renovables, l'estalvi i la reducció de la demanda d'energia’, i ha reclamat ‘posar la circularitat en el primer punt de la nostra agenda, tant pública com privada’.

La Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va tancar l'acte assegurant que ´estem immiscits en una revolució de primer ordre, comparable a la revolució industrial´, i va assegurar que com Govern ´tenim molts deures que fer´. Un d'ells és el de la normativització, que segons Jordà ha de millorar. ´Amb aquesta burocratització no solucionarem res´. La Consellera va acabar la seva intervenció amb un missatge d'optimisme. ´Tirarem endavant. Hem de fer-ho per la nostra gent, pel sector primari i per l'oportunitat que ens brinda una cosa tan fantàstica com la bioenergia. Aquest país farà la transició energètica, i la bioenergia serà extremadament protagonista’.