FORESTAL

Integra Pirineus impulsa el projecte de gestió forestal a través del projecte ‘SOS Foc al Bosc’

Prop d’una vintena de persones de l’entitat fan tasques vinculades a la prevenció d’incendis a l’Alt Urgell
Integra Pirineus Sos al Bosc
photo_camera Integra Pirineus impulsa el projecte de gestió forestal a través del projecte ‘SOS Foc al Bosc’ /Albert Lijarcio

La Fundació Integra Pirineus prepara una campanya de conscienciació sobre la importància que té la gestió forestal de cara a la previsió d’incendis. Aquesta anirà destinada, sobretot, als propietaris d’aquest tipus de terrenys, ja siguin públics com privats, tot i que també vol arribar a la ciutadania en general. La previsió és engegar-la abans de l’estiu en el marc del nou projecte que impulsa l’entitat, anomenat ‘SOS Foc al Bosc’ i que ha rebut 20.000 euros d’una convocatòria de medi ambient de CaixaBank. Actualment, més de la meitat de la trentena de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social a qui dona feina la Fundació a l’Alt Urgell formen part de la línia de treball vinculada a la gestió forestal.

La directora d’Integra Pirineus, Urgell Escribà, detalla que el nou projecte els permet intensificar les tasques de treure el “màxim combustible” que al bosc per intentar evitar que es produeixi un gran incendi a la zona. També destaca la importància que tindrà la campanya de conscienciació per fer entendre la importància que té la gestió forestal de cara a la conservació de la biodiversitat.

Integra Pirineus Sos al Bosc 2
Integra Pirineus impulsa el projecte de gestió forestal a través del projecte ‘SOS Foc al Bosc’ /Albert Lijarcio

Per la seva banda, l’enginyer de forests de la Fundació, Juan Antonio Arévalo, detalla que s’estan trobant uns volums elevats de combustible vegetal al bosc que han d’anar eliminant i que aquesta situació té molt a veure amb l’abandonament de les activitats agrícoles i ramaderes a la zona. Per aquest motiu, explica que les tasques se centren en enfortir les masses arbòries per a què puguin ser més “resilients” als incendis.

Arévalo diu que la situació actual dels boscos, sumada a la sequera, incrementa el risc de cara a desenvolupar-se un gran incendi forestal a la zona i que no s’hi pugui fer front a aquest amb els mitjans d’extinció actuals. Pel que fa a les tasques de gestió forestal, aquestes se centren sobretot a la comarca de l’Alt Urgell, en zones com ara l'entorn del Pla de les Forques, als municipis de la Seu d’Urgell i de les Valls de Valira.