SERVEIS SOCIALS

Igualtat i Feminismes invertirà més de 200 mil euros en serveis de cangur a l'Alt Pirineu

La consellera Verge ha anunciat la continuïtat futura del programa, vinculada a garantir el dret a la cura universal
Tània Verge Alt Urgell
photo_camera Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, en una visita a la Seu d'Urgell / govern.cat

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat el desplegament dels serveis de cangur a les comarques pirinenques. Els serveis, d'accés universal i fora del temps escolar, estan destinats a infants i adolescents de 0 a 14 anys, i tenen per objectiu avançar vers la corresponsabilitat pública en les cures.

El finançament del programa a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu i Aran suma més de 200 mil euros i la transferència s’ha realitzat directament als consells comarcals. La inversió dona suport als ens locals i està destinada al reforç i ampliació de serveis ja existents o a la creació de nous serveis de cura infantil de proximitat i de qualitat.



Des del Govern es garanteix l'estabilitat del programa de serveis de cangur en el temps, gràcies a la continuïtat en el finançament. “Aquests serveis estan aquí per quedar-se", ha assegurat Verge. “No té sentit parlar del dret a les cures, i que el programa desaparegui d’aquí uns anys. Aquest projecte té voluntat d’estabilitat en el temps perquè forma part de la transformació feminista que estem impulsant, on les cures i el temps són eixos centrals”.

La col·laboració en el desenvolupament conjunt del programa de serveis de cangur entre la Generalitat i els municipis i comarques és cabdal. Verge ha destacat que “des de la conselleria treballem amb i per als ens locals. Volem que els municipis identifiquin on tenen les necessitats a cobrir i quins recursos són més útils per a la seva ciutadania, per tal que es desenvolupin els serveis més adequats per cobrir les seves necessitats de cures i temps”.

El dret a la cura i el dret al temps

A més de garantir el dret a la cura d’infants i adolescents com un dret de ciutadania, el programa genera temps principalment per a les dones, que són majoritàriament les que realitzen les cures. En aquest sentit, Verge ha remarcat que “quan avancem en el dret a la cura, avancem en el dret al temps. Estem alliberant temps a les famílies, sobretot a les dones, perquè la societat segueix assignant a les dones aquestes tasques de cura. És un temps alliberat que podran fer servir per participar en el mercat laboral i en la vida social i política, i per gaudir de temps d’oci, d’aprenentatge personal o d’autocura. En definitiva, possibilita el desenvolupament personal de les dones per participar plenament en la societat i amb la garantia de tenir coberts el dret a les cures i el dret al temps”.

Es tracta d’un programa de caràcter universal, al qual pot accedir qualsevol família amb infants de 0 a 14 anys, però que alhora té en compte des d’un enfocament interseccional la diversitat de les dones i les seves necessitats. Per això, dona prioritat d’accés a les famílies monoparentals, que en el 85% dels casos són famílies encapçalades per dones, a les dones migrants, a les dones en situació d'atur de llarga durada o majors de 52 anys, i a les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada. Inclou serveis de cangur municipal (en equipaments públics o a domicili), ludoteques, casals de períodes no lectius, colònies i campaments, espais d’acollida matinal, de migdia o tarda a les escoles, i altres serveis anàlegs fora del temps i àmbit educatiu.

El programa també professionalitza el treball vinculat a les cures, reconeixent i acreditant l’experiència professional de les persones que es dediquen a la cura infantil. A més, es crearan borses locals i de proximitat formades per professionals, potenciant l’ocupació de qualitat en els municipis i comarques de l'Alt Pirineu.