ADMINISTRACIÓ

La Generalitat deixa de subvencionar canons de neu i destina els fons a habitatges socials

L’Institut Català del Sòl.comprarà un bloc inacabat a Sort i 48 habitatges de la Sareb a la Pobla de Segur
Sort Edifici barri de la Solana
photo_camera Edifici en construcció al barri de la Solana a Sort / sort.cat

La Generalitat no renovarà la línia d'ajuts que des del 2020 atorga a les tres estacions d'esquí privades que hi ha a Catalunya per compensar-les per les pèrdues ocasionades per l'aturada de la pandèmia. Ho ha avançat el diari 'ARA' i ho han confirmat fonts del Govern a l'ACN. Es tracta d'una partida d'1,2 milions d’euros que fins ara es destinaven a finançar accions per millorar o rehabilitar aquestes instal·lacions, incorporar-hi innovacions tecnològiques, reduir l'impacte mediambiental i també produir neu artificial amb canons. Ara, aquest import s'utilitzarà per incrementar la xifra d'habitatges socials que hi ha a les comarques de muntanya. En concret, se sumaran 91 habitatges a Camprodon, la Pobla de Segur i Sort.

Segons han apuntat fonts de l'executiu, els 1,2 milions d’euros s’han incorporat a una partida de 5,1 milions d’euros que gestionarà l’Institut Català del Sòl. La previsió és que la Direcció General de Muntanya i del Litoral, qui gestionava aquest pressupost, signi un conveni amb l’Incasòl per implementar una dinàmica de treball d’acord amb els principis del futur Pla Territorial Sectorial d’Habitatge. Aquest document preveu la necessitat d’arribar a 2.693 habitatges destinats a polítiques socials a les comarques de muntanya l’any 2042.

Així, es compraran i rehabilitaran dos edificis amb amb 48 pisos a la Pobla de Segur i s’adquiriran onze immobles a Camprodon que ja són habitables. Aquests 59 habitatges s’integraran al patrimoni de l’Incasòl. Paral·lelament s’atorgarà una subvenció directa a l’Ajuntament de Sort per adquirir un solar on hi ha l’estructura d’un edifici de 32 habitatges. Són pisos propietat del consitori que signarà un conveni amb l’Incasòl perquè l’executiu català acabi les obres.  

Fi de les subvencions per a neu artificial

La convocatòria d’ajuts a les estacions d’esquí que va crear-se l’any 2020 van tenir el seu origen en la mitigació de les conseqüències de la crisi derivada per la pandèmia. L’any 2021 i 2022 es va mantenir, però ja com ajuts a la modernització de les estacions de muntanya. Les estacions que hi podien optar eren totes les que no eren públiques, és a dir Baqueira-Beret, el Port del Compte i Masella. L’any 2021, però, s’hi va incloure una estació d’esquí municipal, Tavascan.

Les línies que es podien subvencionar estaven relacionades amb innovacions tecnològiques en els sistemes d’accés a les instal·lacions; renovacions dels remuntadors; rehabilitacions d’edificis existents i de l’entorn; i renovacions i millora de les xarxes destinades a la producció de neu, incloses les conduccions d’aigua i el suport amb canons de baixa pressió. En aquest darrer àmbit s’hi incloïen mesures per incrementar la qualitat de la producció i l’eficiència energètica de les instal·lacions, així com la resta de condicionants mediambientals i de sostenibilitat.

En total, es van atorgar 4,2 milions d’euros a les estacions d’esquí alpines privades, sumant les diferents línies d’ajut. D’aquesta xifra, només el 32,80% (1,3 milions d’euros) ha estat per conceptes relacionats amb les infraestructures de neu artificial. La resta ha estat per novetats tecnològiques o reparació de remuntadors o instal·lacions. 

Bernat Lavaquiol i Arnau Corberó
Bernat Lavaquiol, de la plataforma Stop JJOO, i Arnau Corberó, del sindicat d'habitatge de la Cerdanya / Albert Lijarcio

Stop JJOO ho veu "insuficient"

La plataforma Stop JJOO celebra que el Govern no renovi els ajuts que des de l'any 2020 atorgava a les tres estacions d'esquí privades de Catalunya, com a compensació per les pèrdues derivades de les restriccions de la covid-19, i destini aquests recursos a incrementar el parc de pisos socials. El seu portaveu, Bernat Lavaquiol, considera que és una "victòria dels moviments populars" i de les persones que "han lluitat al Pirineu per fer aquest canvi". Tot i això, tant des de l'entitat com de diversos sindicats d'habitatge d'aquesta zona veuen "ínfima" la partida, que és d'1,2 milions d'euros, i afirmen que aquesta no resol el problema de "gentrificació" que hi ha en aquestes comarques, el qual, segons defensen, és conseqüència del turisme.

Arnau Corberó, representant del sindicat d'habitatge de la Cerdanya, assegura que la dificultat d'accés a l'habitatge de primera residència  "és d'una magnitud enorme" i que amb la partida prevista pel Govern no hi haurà prou per a la compra i rehabilitació de pisos públics. A més, considera que continuar promocionant el negoci de l'esquí al Pirineu suposa "mantenir la font del problema".

Mentre, l'entitat homònima al Pallars Sobirà apunta que a les comarques pirinenques on hi ha les estacions d'esquí "rebran uns escassos 5,1 milions d'euros en matèria d'habitatge", segons ha expressat en un comunicat. També ha demanat a l'Ajuntament de Sort, a qui s'atorgarà una subvenció directa per comprar un solar on hi ha l'estructura d'un edifici de 32 pisos, que es comprometi a "executar les obres en el termini més curt possible", a més d'instar a la resta de consistoris a treballar per "resoldre la crisi de l'habitatge".

Per la seva banda, Lavaquiol ha assegurat que s'estan destinant 63 milions d'euros d'inversió a les pistes d'esquí de titularitat pública, "al mateix moment que hi ha un degoteix constant de gent que ha de marxar de les seves cases perquè no poden afrontar els lloguers". En aquest sentit, ha dit que tot plegat és conseqüència de l'actual model turístic.