METEOROLOGIA

El temporal obliga a circular amb cadenes en onze carreteres i tancar el túnel de Vielha a camions articulats

El fort vent obliga a tancar pistes d'esquí a l'Alt Pirineu
Alós nevat gener 2024
photo_camera Important nevada a Alós, al municipi d'Alt Àneu (1265 m) / @serrajordi5

La campanya de Nadal ha acabat amb nevades que han provocat el tancament del Port de la Bonaigua (C-28) i han portat bons auguris a les estacions d'esquí pirinenques per a les pròximes setmanes. Les estacions del Pirineu han guanyat importants gruixos, que a Baqueira Beret superen els quaranta centímetres. Per altra banda, les estacions d’esquí nòrdic han guanyat entre cinc i deu centímetres, han obert circuits de raquetes i esperen més neu per poder posar en marxa les pistes d’esquí de fons. Les ratxes de vent van arribar ahir als 86 quilòmetres per hora a Boí, a 70 a Port del Comte i a 68 a Certascan (Pallars Sobirà).

Nevada Esterri d'Àneu Ramon Baylina gener 2024
Important nevada a Esterri d'Àneu / Foto: Ramon Baylina 

Importants nevades

El temporal es va incrementar a última hora de la tarda d'ahir amb importants nevades a molts indrets del Pallars Sobirà. La neu va provocar el tancament del port de la Bonaigua, on va ser obligatori l’ús de cadenes durant tota la jornada, que també eren necessàries per circular per uns altres onze trams de carreteres del Pirineu: la C-13 de Llavorsí a Esterri, la C-142 entre Esterri d'Àneu i Alt Àneu, la C-142b a Naut Aran, la C-147 a Esterri, la C-28 de Vielha a Naut Aran i a Alt Àneu, la C-28z d’aquest municipi a la Guingueta, l’L-504 de Tírvia a Lladorre, l’L-510 de Tírvia a Alins, el port d’Eth Portilhon i el port del Cantó de l’Eix Pirinenc (N-260). Tant en aquest últim tram com al túnel de Vielha (N-230) es va restringir el pas de camions articulats.Les temperatures es van mantenir gèlides i es van registrar fins a 16 graus negatius a la Pica d’Estats i 10 sota zero a l’Alta Ribagorça. Els termòmetres continuaran caient avui i la cota de neu es podria situar al voltant dels 400 metres. Aquesta és la primera nevada en un termini de dos mesos, que s’espera que acabi deixant més de mig metre de neu al Pirineu. 

El vent continuarà bufant fort

El temporal de vent amb torb que registra ratxes que poden superar els 100 quilòmetres per hora afecta totes les pistes d'esquí de Pirineu que han hagut de tancar la totalitat dels seus dominis esquiables o restringir l'accés a les parts altes. A la cara nord encara hi ha precipitació i en general la caiguda de la temperatura ha estat dràstica arribant als -7 ºC. La previsió meteorològica apunta a què el vent continuarà bufant fort durant tota la jornada d'aquest diumenge fins dilluns a la matinada per anar afluixant progressivament a partir de la tarda. La majoria d'estacions d'esquí han comunicat a través de les xarxes socials aquesta afectació que arriba en la darrera jornada del període de festes de Nadal.

Segons fonts de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, ha hagut de tancar tota l'estació pel fort vent. De la mateixa manera, també ha hagut de tancar tot el domini Vallter, al Ripollès. Al Pallars Sobirà, Port Ainé i Espot han tancat les parts altes. Així mateix Vall de Núria té tancades algunes parts i la Molina també es veu afectada parcialment. L'accés a la Tossa d'Alp està tancant i per tant la connexió amb Masella no és possible. Aquesta estació també restringeix algunes parts pel vent. Al Solsonès, Port del Comte només pot obrir la zona de debutants i el telecadira Rata amb Nova. Finalment, Baqueira Beret ha hagut de restringir l'accés a la zona de la Bonaigua.

Avís de perill per neu a la Vall d'Aran

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per neu a la Val d’Aran, on es poden acumular més de cinc centímetres a partir dels 700 metres, mentre que a partir dels 1.500 metres podrien ser fins a més de 20 centímetres, tot i que els gruixos podrien ser irregulars pel vent.