TURISME D'HIVERN

L'Alt Pirineu frega el ple absolut per Cap d'Any tot i que nota la manca de neu durant les festes de Nadal

Les estacions d'esquí del FGC celebren haver pogut obrir i oferir bones condicions en els dominis esquiables disponibles
Esquiadors a Port Ainé ACN
photo_camera Esquiadors a un telecadira de Port Ainé / Marta Lluvich ACN

El sector turístic del Pirineu s'ha acostat al ple absolut per Cap d'Any, però ha notat la manca de neu en la resta de dies de les vacances de Nadal. Tot i així, a l'Alt Pirineu s'ha assolit l'índex més alt fins al 95% en els establiments pròxims a les pistes i al 70% a la resta de la vegueria. Els visitants han compensat la falta de neu amb altres activitats. El president de FGC, Toni Segarra, ha celebrat que les sis estacions del grup hagin pogut obrir i oferir bones condicions en els dominis esquiables disponibles.

La manca de neu ha marcat dues de les setmanes amb més activitat de l'any al Pirineu. Tot i així, els pistes d'esquí de FGC han pogut obrir i han ofert altres activitats alternatives a l'esquí i al surf de neu gràcies als dies assolellats. Per estacions, Boí Taüll ha rebut uns 22.500 visitants al llarg d'aquestes Festes, La Molina 38.961, a Espot Esquí 18.254, a Port Ainé. El president de FGC, Toni Segarra, ha valorat positivament l'activitat registrada aquests dies malgrat que ha admès que els gruixos de neu no eren els esperats. "La bona feina que s'ha fet a les estacions ha permès que s'hagi pogut esquiar en bones condicions en els dominis esquiables disponibles", ha celebrat.

En estacions privades com la de Baqueira Beret, s'ha registrat un increment d'esquiadors del 12% entre el 26 de desembre i el 7 de gener. L'estació ha disposat de fins a 116 quilòmetres de traçats entre les quatre àrees obertes (Baqueira, Beret, Bonaigua i Baciver) sumant uns 20 quilòmetres més de mitjana que el Nadal passat. Els gruixos de neu han oscil·lat entre els 20 i els 250 centímetres segons les cotes i entre els dies 5 i 7 de gener l'estació ha rebut una nevada de fins a 80 centímetres de neu pols.

Estació de Puigcerdà
Cerdans i visitants esperant l'arribada dels Reis d'Orient a l'estació de Puigcerdà / puigcerda.cat

Amb tot, el sector turístic del Pirineu ha donat per complerts els objectius d'ocupació turística, amb ocupacions molt elevades entre el 26 de desembre fins al dia 1 de gener, segons el vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano. Durant el cap de setmana de Reis, s'ha baixat fins al 50% a la Val d'Aran i a la resta del Pirineu i conjunt de la demarcació fins al 30%.

El sector turístic ha atribuït aquestes bones dades al calendari -en com han caigut els festius nadalencs d'enguany- i al fet que la majoria d'estacions d'esquí alpí hagin estat obertes tot i que els condicions no eren les més idònies per la manca de neu. Amb tot, Serrano defensa que qui ha volgut esquiar "ho ha pogut fer".

Aquesta manca de precipitació també s'ha fet notar a les estacions del Pirineu de Girona, on els visitants que han preferit no esquiar han optat per altres activitats. Els hotels i apartaments turístics han assolit una ocupació mitjana del 70% en totes els festius i han arribat gairebé al 100% la nit de Cap d'Any.

Pel que fa al sector de l'hostaleria, les xifres d'ocupació més altes s'han registrat entre Nadal i Cap d'Any a la Cerdanya, on les ocupacions han rondat el 70%. Durant la setmana de Reis, en canvi, les ocupacions han estat més baixes.