27.06.2022 |
Viure als Pirineus

PUBLICACIONS

El formatge i la Fira de Sant Ermengol protagonitzen la portada del Viure als Pirineus d'aquest octubre

La publicació pirinenca d'informació general, VIURE ALS PIRINEUS, acaba de treure el seu número 236, corresponent al mes d'octubre. La podeu consultar aquí.
Viure als Pirineus portada octubre 2021
Portada del Viure als Pirineus del mes d'octubre de 2021 / FS
El formatge i la Fira de Sant Ermengol protagonitzen la portada del Viure als Pirineus d'aquest octubre

El número 236 de la revista pirinenca d'informació general VIURE ALS PIRINEUS, corresponent al mes d'octubre, dedica la seua portada a les fires de tardor i de manera molt especial a la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 d'octubre. Precisament la secció divulgativa SOM PIRINEU de l'IDAPA, ens parla oportunament dels 'Temps de Fires al Pirineu'. El restaurant Can Ventura de Llívia, amb Jordi Pous i Esther Rosal al capdavant, protagonitzen la secció Els Fogons del Pirineu i el periodista, escriptor i dinamitzador cultural, Isidre Domenjó, és el PIRINEUENC d'aquest mes.

CAN VENTURA Foto principal Fogons del Pirineu(Foto: Foto de família de l'equip de can Ventura de Llívia / FS)

El jove motociclista, Gorka López, protagonitza la secció Joves del Pirineu d'aquest octubre i ens parla de la necessitat d'aconseguir un patrocinador que li permeti competir i ser dels primers. Per altra banda, publiquem una crònica sobre l'Associació de Ball i Dansa de la Seu d'Urgell on fan una crida a practicar el ball i a superar la situació de pandèmia, perquè quan el cos balla, la ment oblida, diuen.

La periodista Marta Lluvich, amb el seu estil personal i únic, ens parla de la recuperació de la vaca pallaresa, que ja supera els seixanta animals i que ben aviat es podrà comercialitzar a les carnisseries. En el seu article de cada mes, Enric Quílez, escriu sobre 'El cor del Sol a la Terra'; i l'historiador Daniel Fité Erill, explica que el poble de Tuixent va ser, ara fa cent anys, la capital sud-oriental de l'Urgellet. 

Isidre Domenjó Pirineuencs(Foto: L'escriptor, periodista i dinamitzador cultural, Isidre Domenjó / FS)

El VIURE ALS PIRINEUS d'aquest octubre, també es fa ressò d'una iniciativa molt interessant del Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Es tracta de la recuperació i divulgació dels motarrots dels pobles de la comarca a partir d'un treball d'investigació de Josep Espunyes, recollit en el llibre 'Alt Urgell. Motarrots, fets i llegendes' (Edicions Salòria). En l'àmbit de l'educació, parlem de les vuitenes 'Jornades per a l'Excel·lència' celebrades a Esterri d'Àneu, on una trentena d'experts van coincidir en la necessitat d'invertir més en educació a l'Alt Pirineu. Amadeu Gallart, recupera les tertúlies de la Seu i ens apropa a la que tenia lloc a l'antiga Farmàcia López del carrer Major.

Gorka López(Foto: Gorka López és el 'Jove del Pirineu' d'aquest mes d'octubre / FS)

Publiquem una extensa entrevista en profunditat que ens ha concedit el nou alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, que va prendre possessió del càrrec el proppassat 18 de setembre. També parlem amb Jaume Tuset, regidor d'urbanisme de l'Ajuntament de Llívia i amb el filòsof, Xavier Carbonell.

Els iogurts de Llívia i l'elaboració de productes alimentaris artesanals a l'Escola Agrària del Pallars ocupen les pàgines gastronòmiques. Per acabar, la ruta Llívia- Cereja per les Fonts del Sofre i del Ferro, ocupa l'habitual secció de rutes botàniques i culturals per la Cerdanya i el Capcir.

El formatge i la Fira de Sant Ermengol protagonitzen la portada del Viure als Pirineus d'aquest octubre
Comentarios