RAMADERIA

'Foc als papers', la campanya de Ramaderes de Catalunya per denunciar l’excés de burocràcia

Ramaderes de Catalunya denuncia el "despropòsit burocràtic" que han de fer per mantenir al dia les seves explotacions
Foc als Papers 3
photo_camera Ramaderes de Catalunya denuncia el "despropòsit burocràtic" per mantenir al dia les explotacions / Nil Escolà

El col·lectiu Ramaderes de Catalunya, format per una seixantena de pastores i pageses, han engegat la campanya 'Foc als papers'. Es queixen de l'excés de burocràcia que pateix el sector i, per demostrar-ho, han elaborat un document que recull tot allò que l'administració les exigeix per engegar una explotació o per dur a terme la seva activitat. "És un despropòsit burocràtic" que, segons lamenten, "cada cop va a més". I denuncien que aquest excés de paperassa, que en molts casos les obliga a duplicar i triplicar gestions, les aboca al tancament. Ara esperen que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural simplifiqui els tràmits per a les explotacions petites i, si no ho fan, no tanquen la porta a la objecció.

Foc als Papers 2
Ramaderes de Catalunya denuncia el "despropòsit burocràtic" per mantenir al dia les explotacions / Nil Escolà

"He treballat a l'empresa privada i mai abans havia utilitzat tant l'ordinador com ara que soc ramadera", lamenta Núria Cabré, que té una petita explotació de cabres al Lluçanès. Va trigar dos anys per poder reunir tots els papers necessaris per obrir-la i ara que la té en marxa destina més de cinc hores a la setmana a fer documents.

"Mai havia utilitzat tant l'ordinador"

La Gestió Telemàtica Ramadera (GTR), la DUN, les fotoDUN, la petjada de carboni, el llibre d'explotació, els cromos. Tot un conjunt de tràmits que ha de tenir a l'ordre del dia per poder complir amb la normativa. "Ens fan formacions de quatre hores davant de l'ordinador, no tenim ningú que ens ajudi i ni els de l'oficina comarcal saben com funcionen els programes informàtics que van aplicant", lamenta.

Per exemple, per tenir un ramat s'han de fer fins a 25 gestions només per iniciar l'activitat i un mínim de 17 durant l'activitat en si, que poden arribar a una trentena. I així en tots els àmbits.

Foc als Papers 1
Ramaderes de Catalunya denuncia el "despropòsit burocràtic" per mantenir al dia les explotacions / Nil Escolà

Per tot plegat, des del col·lectiu Ramaderes de Catalunya han engegat la campanya 'Foc als papers'. Volen denunciar l'excés de burocràcia que pateixen. L'objectiu, segons explica Cabré, és que l'administració vegi el volum de feina a la que estan sotmesos els ramaders. "Demanem crear un expedient únic per tenir tots els documents centralitzats i que totes les administracions tibin d'allà per estalviar-nos duplicitats", explica.

"Si soc optimista? doncs no perquè crec que l'administració no vetlla per nosaltres", lamenta. En aquest sentit, creu que cal fer "un cop sobre la taula" i no tanca la porta a la objecció.  

Foc als Papers 4
Ramaderes de Catalunya denuncia el "despropòsit burocràtic" per mantenir al dia les explotacions / Nil Escolà

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, asseguren que estudiaran totes les peticions, una a una, per saber si són viables.

La desaparició del sector

Ramaderes de Catalunya també lamenta que cada cop hi ha més gent que plega del sector. "I molts ho fan per temes burocràtics perquè ja no es veuen capaces de continuar. I això és molt trist perquè estàs perdent diversitat, gestió de boscos... i a Catalunya no ens ho podem permetre", lamenta Cabré. El problema, assegura, és que el departament "no sap quin model de país vol". "Anirem plegant i no quedarà ningú. Els incendis se'ns menjaran", lamenta.