ESTACIONS DE MUNTANYA

Les estacions del Pirineu d'Aragó aposten per atraure esquiadors catalans ampliant el domini esquiable

Cerler treballa en un projecte que preveu un accés des de l'N-230, entre Vilaller i el Pont de Suert
Panticosa 1
photo_camera Dos esquiadors a les pistes d'esquí de Cerler, al Pirineu aragonès / Oriol Bosch

Les estacions del Pirineu aragonès volen atraure esquiadors catalans i internacionals amb projectes d'ampliació dels seus dominis. El director general del grup Aramon, Antonio Jericó, ha explicat a l'ACN que hi ha en marxa dos projectes importants que passen per l'ampliació de l'estació de Cerler cap a la vall de Castanesa, a la part més oriental, al límit amb Catalunya. Entre un 25 i un 30% d'esquiadors d'aquesta estació són catalans i amb l'ampliació s'hi podria accedir des de l'N-230 entre el Pont de Suert i Vilaller. També hi ha el projecte d'unió de Formigal i Panticosa amb Candanchú i Astún a la zona occidental. Aquesta part del Pirineu ha estat la gran beneficiada de les darreres nevades amb acumulacions de més d'un metre.

El grup Aramon, que està conformat per una societat privada amb finançament del govern d'Aragó, treballa fort en l'ampliació dels seus dominis esquiables per tal de poder captar més esquiadors. En aquest cas, s'intenta a través de dos projectes concrets que ja estan en marxa i que segons Antonio Jericó haurien de permetre captar més públic internacional i sobretot també català. I es que la millora de les comunicacions per carretera fins a aquestes estacions permet arribar-hi en tres hores i mitja des de Barcelona i amb bona part del trajecte per autovia.

Panticosa 2
Esquiadors arribant a les pistes d'esquí de Panticosa / Oriol Bosch

"Per nosaltres, el client català és una aposta", diu Jericó, que assenyala que a banda de l'esquí, també es valoren les activitats paral·leles que s'ofereixen i la gastronomia. Actualment, els esquiadors que visiten les estacions del Pirineu aragonès són majoritàriament de la zona del Cantàbric, de Llevant i de Madrid però en alguns complexos com el de Cerler, a la vall de Benasc, hi ha un percentatge destacat de públic català que se situa entre el 25 i el 30%.

Amb la inauguració d'un nou telecadira la temporada passada que ha permès l'obertura de pistes a la vall de Castanesa, Cerler ha iniciat així un ambiciós projecte per situar un punt d'accés a l'estació des de la carretera N-230 entre el Pont de Suert i Vilaller. Això suposaria que des de l'Alta Ribagorça hi hauria la possibilitat d'anar a esquiar a una altra estació d'esquí a més a més de Boí Taüll i Baqueira Beret. De moment però, Aramón encara no té un calendari definit per materialitzar aquest projecte que sumaria prop de 100 quilòmetres esquiables. El considera prioritari perquè les pistes estarien situades per damunt dels 2.000 metres d'alçada i així no es veurien tant perjudicades pel fet que amb el canvi climàtic, les nevades cada vegada pugen més de cota.

Panticosa 3
Un grup a punt per rebre una classe d'esquí a Panticosa / Oriol Bosch

L'altre gran projecte de la neu a Aragó és la connexió de totes les estacions situades a la part occidental que són Candanchú i Astún amb Formigal i Panticosa. Segons Jericó, aquí sí que hi ha una data prevista per fer la connexió que seria el 2025 i comportarà la construcció d'un nou telecabina entre Candancú i Astún, i un altre entre Formigal i Astún. El domini esquiable que naixerà d'aquest projecte estarà situat al voltant dels 300 quilòmetres conformats amb pistes ja existents.

La part del Pirineu més beneficiada per la gran nevada d'aquest hivern

El Pirineu d'Osca ha estat el gran beneficiat de la nevada més important d'aquest hivern. I es que les estacions d'esquí han hagut de fer mans i mànigues per intentar salvar la temporada de les festes de Nadal amb molt poques pistes obertes per la manca de precipitacions i la calor que va minvar la conservació de la neu. El temporal de la setmana passada ha canviat radicalment el panorama a tota la serralada i en especial a la zona occidental.

En punts com el Balneari de Panticosa hi va caure més d'un metre de neu, fet que va comportar que l'accés al complex estigués tancat durant tota la setmana passada. Gràcies a les explosions controlades per generar allaus amb helicòpter, la carretera es va poder reobrir dissabte 21 i d'aquesta manera rebre clients i grups d'escolars que van a pistes o a gaudir de l'entorn.