MÓN RURAL

El projecte 'Pobles Abandonats' obre 100 fitxes noves i incorpora més d’un miler de recursos documentals

El projecte aborda les tendències poblacionals a casa nostra i vol esdevenir una eina de treball per a les administracions i agents locals.
Nabiners (1)
photo_camera Nabiners és un nucli despoblat del municipi de la Ribera d'Urgellet, a l'Alt Urgell / IDAPA

Promoguda per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha tingut lloc aquest dissabte, 28 de gener, a la Sala La Immaculada de la Seu d'Urgell, la jornada "Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i el desenvolupament del territori - estat de la qüestió"

El projecte Pobles Abandonats neix l'any 2018 a partir d'una experiència docent i documenta els nuclis despoblats a Catalunya. Des de la perspectiva històrica i científica, el projecte aborda les tendències poblacionals a casa nostra i vol esdevenir una eina de treball per a les administracions i agents locals. Entre els col·laboradors del projecte es troben: l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

La Coma de Nabiners (1)
La Coma de Nabiners / IDAPA

L’objectiu de la iniciativa és observar, analitzar i documentar les unitats poblacionals que han patit un procés d’abandonament total o parcial, definitiu o estacional, i reconstruir les característiques i la societat que s’hi ubica des d’una anàlisi interdisciplinària. Per així, des d’una perspectiva històrica i acurada presentar propostes de futur que serveixin per revertir processos històrics de despoblament o desequilibri territorial.

Grau d’assoliment d’objectius

El 2022 s’ha avançat en la fase d’inventari, que és fonamental per al conjunt del projecte. S’han obert a consulta al voltant de cent fitxes de nuclis noves i s’han incorporat més d’un miler de recursos documentals nous. També s’han incorporat tot un conjunt d’investigadors responsables del treball de camp que interactuen amb les persones que formen part dels grups de treball dels diferents territoris. 

Els investigadors formen una xarxa distribuïda territorialment que va avançant per àrees d’una manera àgil, tot i les diferències evidents donades l’elevat nombre i dificultat d’accés en alguns territoris, com és el cas del Pirineu.

Imatge del carrer principal del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà, el 22 d'octubre del 2018. (horitzontal)
Imatge del carrer principal del poble d'Àrreu, al Pallars Sobirà / Marta Lluvich

BALANÇ (RESUM DE LES ACTIVITATS REALITZADES)

Al llarg del 2022 el projecte 'Pobles Abandonats' s'ha centrat principalment en la fase d’inventari de nuclis. La fase d’inventari inclou diferents accions:

  • Revisió dels llistats de nuclis, sobre la base del treball de camps ja realitzat, per a la seva actualització.
  • Treball per part dels grups de treball per tal d’incorporar nous recursos documentals que serveixin de base per a l’elaboració de fitxes
  • Debats interns en el si dels grups per tal de validar els llistats de nuclis per àrees territorials.
  • Preparació de documents sobre la base de les peticions d’anàlisi realitzades des de la coordinació general.
  • Treball de camp per part dels investigadors vinculats al projecte
  • Realització de les fitxes dels nuclis en el marc de la pàgina web poblesabandonats.cat. Actualment hi ha 183 fitxes que es poden consultar i 20 més que es publiquen en breu.
  • S’han incorporat entorn a 5.000 referències bibliogràfiques que són consultables en obert.
  • En total, hi ha entorn a 1750  nuclis que formaran part de l’inventari.
  • Enregistrament de fotografies i imatges aèries de diferents nuclis.
  • Revisió per part dels coordinadors dels grups i diàleg amb els investigadors per tal de concloure les fitxes i poder-les publicar
  • Tasques de difusió del projecte que tenen com a objectiu facilitar l’arribada d’informació que reverteixi en el projecte.
  • Participació en diferents activitats sobre la temàtica per tal d’aportar informació ja derivada de la recerca en el sí del projecte.
  • Inici de treball amb la Universitat Autònoma de Barcelona per a la realització de mapes model sobre la base de la informació recollida.
  • Acollida d’un estudiant en pràctiques de la UAB del projecte Campus Rural que ha col·laborat en el projecte i ha aportat la seva expertesa des del camp de la geografia.
Pobles Abandonats jornada la Seu
Jornada "Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i el desenvolupament del territori - estat de la qüestió", celebrada a la Seu d'Urgell / Institut Ramon Muntaner

RESULTATS

Al llarg del 2022 s’ha treballat en el portal web www.poblesabandonats.cat per millorar les seves prestacions, facilitar la tasca d’introducció de dades als investigadors i per incrementar el nombre de fitxes de nuclis i de recursos documentals disponibles.

Actualment es poden consultar entorn a 183 fitxes de nuclis publicades i entorn a 5000 recursos documentals publicats. Hi ha entorn a 300 fitxes en procés i 130 en fase de revisió final per a la seva posterior publicació.

El 2022 es va inaugurar l’exposició Generació [RE] continuïtat o canvi? Produïda des del Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla que incorpora en un dels seus àmbits informació derivada del projecte Pobles Abandonats i s’explica el projecte. El Museu de la Vida Rural (MVR) col·labora en el projecte des dels seus inicis.

En el mateix MVR es va celebrar la jornada “Models de repoblament: factors que condicionen l’èxit d’aquests processos.​ La jornada va comptar amb la presentació d’algunes exemples i la seva anàlisi per part dels responsables dels diferents grups de treball i una taula rodona on van participar Josep M. Piñol i Gemma Carbó, moderada per Txell Bonet. L’enregistrament de la jornada es pot consultar a https://www.youtube.com/watch?v=5FgwzoK80tU&t=1443s ​

El mes de febrer van participar presentant el projecte en la jornada impulsada per la Diputació de Barcelona i celebrada a Olost: "Impulsant la cohesió territorial des de les perspectives tecnològica, demogràfica, professional, geogràfica i energètica".

El 2022 s’ha treballat en l’edició dels resultats del XIII Col·loqui d’Estudis Transpirinencs dins l’IBIX es presentarà el proper més de març a St. Joan de les Abadesses i que tindrà per títol “Pobles abandonats i eficiència territorial”.

El mes d’agost el projecte es va presentar a Mas de Barberans en el marc d’una activitat dins el programa de “Cultura Viva” de les entitats que formen part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. A més a més, es va participar en una taula rodona amb el títol “Del despoblament al repoblament”

Participació en l’organització de la jornada "Noves formes de cohesió territorial: un enfocament integrat de polítiques públiques sectorials" impulsada per la Diputació de Barcelona el dia 4 d’octubre a la Torre de Claramunt (Anoia).

Àrreu 3
Àrreu, al Pallars Sobirà 7 Marta Lluvich

GRAU D'ASSOLIMENT D'OBJECTIUS PLANTEJATS 

El 2022 s’ha avançat en la fase d’inventari, fase que és fonamental per al conjunt del projecte. S’han obert a consulta entorn a cent fitxes de nuclis noves i s’han incorporat més d’un miler de recursos documentals nous.

S’han incorporat tot un conjunt d’investigadors responsables del treball de camp que interactuen amb les persones que formen part dels grups de treball dels diferents territoris.

Aquests investigadors formen una xarxa distribuïda territorialment que va avançant per àrees d’una manera àgil, tot i les diferències evidents donades l’elevat nombre i dificultat d’accés en alguns territoris, com és el cas del Pirineu.

També s’ha aconseguit una major visibilitat del projecte que l’ha convertit en una referència per a la premsa i els investigadors que volen abordar el tema.

DIVULGACIÓ DELS RESULTATS

S’ha realitzat directament a través de la pàgina web www.poblesabandonats.cat.

A través de les xarxes socials pròpies dels projecte