ESQUÍ NÒRDIC

Les estacions d'esquí nòrdic donen per acabada la temporada arran de la dràstica pujada de les temperatures

Tuixent-la Vansa tanca instal·lacions, algunes ofereixen serveis turístics i en d'altres encara es poden fer raquetes
Tuixent-la Vansa tancament temporada 1
photo_camera Estació de Tuixent-La Vansa sense neu per esquiar / Albert Lijarcio

Les estacions d'esquí nòrdic catalanes donen per pràcticament acabada la temporada d'hivern, després que la pujada dràstica de les temperatures dels darrers dies hagi desfet bona part de la neu que quedava als circuits. Les de Tavascan (Pallars Sobirà) i Guils-Fontanera (Cerdanya) són les úniques on encara es poden fer raquetes a cotes altes i Sant Joan de l'Erm (Alt Urgell) està oberta per serveis turístics. Els caps de setmana, també els ofereixen a les cerdanes de Lles i Aransa i la pallaresa de Virós–Vallferrera. Mentre, les instal·lacions de Tuixent–la Vansa (Alt Urgell) estan tancades pels particulars i amb la neu produïda que tenen a la base encara acullen aquesta setmana alguns grups escolars.

La tècnica de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic, Imma Obiols, ha dit que la temporada d'enguany ha estat una mica "decebedora", ja que la falta de neu ha influït negativament en l'afluència d'esquiadors a algunes pistes de fons. Així, tot i que esperaven poder-la allargar tot el mes de març gràcies a les precipitacions que van caure a finals de febrer, la altes temperatures, que en els darrers dies s'han situat per sobre dels 20 graus, els han obligat a "tancar d'un dia per l'altre".

30095ac9-28c5-49e7-a5be-2fa29f848c83
Estació de Tuixent-La Vansa sense neu per esquiar / Albert Lijarcio

Obiols ha explicat que encara que hi hagués una nevada en els pròxims dies o setmanes, la incidència del sol és més elevada en aquesta època i, per tant, aquesta es fondria ràpidament. Tot i això, creu que des de les estacions s'ha de pensar en ampliar el ventall d'activitats que es poden oferir durant tot l'any, tenint en compte l'atractiu turístic dels refugis i de l'entorn per a la pràctica del senderisme o per fer excursions en bicicleta, entre d'altres.

Per la seva banda, el director de l'estació de Tuixent-la Vansa, Albert Nadal, qualifica la temporada de "curteta però molt intensa", ja que, segons ha indicat, han atès més de 6.000 escolars i han tingut molta afluència d'esquiadors durant el cap de setmana, a més d'entre setmana. En aquest sentit, ha explicat que tot plegat ha estat perquè "la gent veia que duraria poc".

8cbf7179-6e14-458e-9543-012d7b3a0239
Estació de Tuixent-La Vansa sense neu per esquiar / Albert Lijarcio

De fet, aquesta estació alturgellenca ha obert poc més de tres mesos i ara els seus reponsables s'han trobat que no els quedava una bona base de neu per poder-la mantenir. Nadal considera que tot i que la meteorologia ha estat un factor en contra, se n'han sortit "prou bé". Així, ha dit que porten unes quantes temporades on es troben amb oscil·lacions de temperatures "molt bèsties" però ha assenyalat que el problema afegit d'enguany ha estat que "no ha nevat en quantitat".

comentaris