SECTOR LLETER

Una enquesta certifica l’empitjorament de la situació dels productors de llet de l’Alt Urgell i Cerdanya

El sector creu que cal mesures per controlar preus, invertir en energies renovables i facilitar els tràmits burocràtics
Sector lleter
photo_camera Jornada d'anàlisi de la situació del sector lacti a l'Alt Urgell i la Cerdanya, celebrada a l'Escola Agrària del Pirineu / Albert Lijarcio

Una enquesta sobre la percepció del sector lacti duta a terme a prop de la meitat dels productors de llet de vaca de Catalunya i a més d'un terç dels de cabra i ovella conclou que els problemes econòmics derivats dels preus de venda i l'augment dels costos no són els únics que els generen preocupació. Així, també hi apunten la càrrega de feina que hi ha a les explotacions, fet que comporta que disposin de poc temps lliure. Tot plegat, sumat a la dificultat per trobar mà d'obra qualificada. Els atacs de fauna salvatge i el canvi climàtic també han quedat reflectits a l'enquesta, en què els productors defensen que són necessàries mesures per controlar preus, invertir més en energies renovables i simplificar els tràmits amb l'Administració.

Sector lleter
Jornada d'anàlisi del sector lacti a l'Alt Urgell i la Cerdanya, a l'Escola Agrària del Pirineu / Albert Lijarcio 

El catedràtic i professor de Ciència Animal de la Universitat de Lleida, Daniel Villalba, ha detallat que l'enquesta ha estat encarregada pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L'objectiu era el de copsar l'opinió dels productors lleters abans de tirar endavant un pla sectorial en aquest àmbit.

Pel que fa a la zona de l'Alt Urgell i la Cerdanya, on s'han fet una trentena d'enquestes, s'ha constatat que hi ha uns costos de producció més elevats, lligats al seu sistema productiu. Així, tot i que el preu de venda és una mica més car, aquest no compensa respecte als costos però si que és un elements que dona un cert valor afegit al producte.